Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Regeringscoalitie Chili valt uiteen voor verkiezingen

Datum : 04/05/2017
Land : Chili

Regeringscoalitie Chili valt uiteen voor verkiezingen

De Chileense Christendemocratische Partij heeft besloten de primaries (voorrondes) voor de presidentsverkiezingen in november dit jaar over te slaan. Met een meerderheid van 63% van de stemmen koos de partij ervoor om haar kandidaat, de 44-jarige Carolina Goic, direct mee te laten dingen in november, liever dan het haar eerst te laten opnemen tegen andere kandidatien van de regeringscoalitie Nueva Mayria.

Hiermee valt de centrumlinkse regeringscoalitie uiteen. Het verhoogt de kans op een overwinning van conservatief rechts onder ex-president Piñera. Nueva Mayria, de coalitie van huidig president Michelle Bachelet, is een ideologisch blok dat loopt van linksradicale communisten tot centrum christendemocraten. Het heeft de Chileense politiek gedomineerd sinds de terugkeer van het land naar de democratie in de jaren negentig van de vorige eeuw.

Dat het blok er niet in is geslaagd met een gezamenlijke kandidaat te komen, is in het voordeel van Sebastian Piñera, voormalig president die steun heeft van het grootste deel van de meer verenigde rechtse coalitie. De christendemocraten zijn een van de grootste partijen met rond de 16 procent van de zetels in zowel Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Maar volgens een peiling van Tresquintos vorige week zou Piñera 41 procent van de stemmen krijgen en Goic minder dan 3 procent.

De tweede meest populaire kandidaat is Alejandro Guillier, een linkse senator en relatieve nieuwkomer in de politiek. Hij staat een soortgelijke politieke lijn voor als Bachelet en geniet de steun van het grootste deel van de rest van de coalitie Nueva Mayoria.

De Christendemocraten “zijn het eens over het idee van een centrumlinks blok, maar niet tegen iedere prijs”, zei Goic. “Een partij op zijn knieën kan niet de ambitie hebben om leiding te nemen.”  Nueva Mayoria heeft het lasting om verenigd te blijven, nu er verschillend wordt gedacht over hervormingen op het terrein van arbeidsrecht, versoepeling van het recht op abortus en onderwijs. 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug