Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Regeringspartij MAS wil einde maken aan maximaal aantal presidentstermijnen

Boliviaanse MAS dient een verzoek in bij het constitutionele hof

Datum : 20/09/2017
Land : Bolivia

Regeringspartij MAS wil einde maken aan maximaal aantal presidentstermijnen

De linkse Boliviaanse partij Movimiento al Socialismo (MAS) heeft het constitutionele hof half september een verzoek gedaan om president Evo Morales de mogelijkheid te geven zich voor de vierde achtereenvolgende keer kandidaat te stellen. Volgens de huidige grondwet is dit niet mogelijk. In februari 2016 stemden de Bolivianen tegen de aanpassing van de grondwet om meer dan twee presidentstermijnen toe te staan. Toenzei Morales dat hij de verkiezingsuitslag zou respecteren.

Morales werd in 2006 voor de eerste keer als president gekozen. Dit was bijzonder.  Hij is als voormalig cocaboer, behorende tot de inheemse Aymara-stam, de eerste indiaanse president in de geschiedenis van Bolivia. In 2009 begon Morales aan zijn tweede termijn als president. De Boliviaanse grondwet van 2009 stond maximaal twee termijnen per president toe. Omdat zijn eerste termijn onder de oude grondwet viel, had hij de mogelijkheid zich voor een derde termijn kandidaat te stellen. In 2014 won Morales de verkiezingen opnieuw en werd hij benoemd voor zijn derde termijn. In 2016 verloor Morales echter het referendum over de grondwetswijziging, waardoor de derde termijn zijn laatste zou worden.

Het verzoek van de MAS voor een vierde verkiezingstermijn is opmerkelijk. Morales verbreekt namelijk zijn belofte om de uitslag van het referendum te respecteren. Daarnaast is hij de laatste jaren in opspraak is geraakt vanwege corruptieschandalen en het starten van een omstreden project, waarbij inheemse stammen hun land dreigden kwijt te raken.

Het constitutionele hof heeft vijftien dagen om het verzoek te accepteren of af te wijzen. Als ze het besluit is genomen, hebben ze nog 45 dagen de tijd hebben om eventueel op hun besluit terug te komen.

Bron : BBC World
Bookmark and Share


Terug