Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Religie kan een factor zijn in de presidentiële race in Brazilië

Datum : 15/10/2018
Land : Brazilië

Religie kan een factor zijn in de presidentiële race in Brazilië

Linkse presidentskandidaat Fernando Haddad probeerde donderdag de steun van de katholieke kerk in Brazilië te krijgen, nadat een nieuwe peiling aangaf dat hij in de tweede ronde op 28 oktober van Jair Bolsonaro zou verliezen. De extreemrechtse presidentskandidaat  wordt sterk gesteund door de evangelische kerk.

Ondanks peilingen die hem een voordeel van 58 tegen 42 procent geven ten opzichte van Haddad, spoorde Bolsonaro zijn aanhangers via sociale media aan om " moeite te blijven doen".

Haddad bezocht het hoofdkwartier van de nationale katholieke bisschoppenconferentie, wat wordt geïnterpreteerd als een poging om de steun van katholieken te krijgen. Dit ter compensatie van de steun die Bolsonaro heeft ontvangen van de machtige evangelische kerken in Brazilië.

De kandidaat van de Arbeiderspartij (PT) zei dat zijn overheidsprogramma elementen bevat van de agenda die paus Franciscus naar voren heeft gebracht; hij beoogt "de democratie, milieubescherming en sociale kwesties te versterken".

De bisschoppen van Brazilië zijn niet publiekelijk naar buiten gekomen om een van de kandidaten te steunen, hoewel ze de katholieken hebben aangespoord om te stemmen voor de persoon die probeert de door Haddad genoemde waarden te verdedigen.

De voormalige burgemeester van Sao Paulo zei dat er precies een maand is verstreken sinds hij werd benoemd tot presidentskandidaat van de PT, ter vervanging van de gevangenzittende ex-president Luiz Inacio Lula da Silva, die vanwege een corruptieveroordeling niet aan de verkiezingen kon meedoen. “Een maand geleden had ik 4 procent van de voorkeuren in de peilingen en nu heb ik 42 procent", zei Haddad, eraan toevoegend dat er nog steeds "twee weken werk" moest worden gedaan om zijn positie in de peilingen te verbeteren.

Haddads ontmoeting met de bisschoppen wordt beschouwd als een belangrijke strategie voor de PT, omdat het verkiezingsrace niet alleen over politiek gaat, maar ook over religie, met groeiende verdeeldheid tussen katholieken en evangelisten. De pinksterbeweging is een van de evangelische groepen die Bolsonaro het meest heeft gesteund; ze promoot openlijk zijn kandidatuur in kerken en via hun nationale televisie- en radionetwerken.

Bovendien hebben enkele van de meest bekende evangelische predikanten de PT en Haddad dagelijks aangevallen en hen ervan beschuldigd "communisten" te zijn en een bedreiging te vormen voor "morele en familiewaarden".

De katholieke kerk was niet zo direct en spoorde de gelovigen aan te stemmen voor die kandidaten die "de democratie verdedigen", wat een nauwelijks verhulde aanval is op Bolsonaro, die het Braziliaanse militaire regime van 1964-1985 prijst.
 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug