Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Rellen na verkiezingen Ecuador

Datum : 03/04/2017
Land : Ecuador

Rellen na verkiezingen Ecuador

In Ecuador zijn rellen uitgebroken nadat de eerste uitslagen van de presidentsverkiezingen bekend werden gemaakt. Met nog slechts 4 procent van de stemmen die geteld moeten worden, lijkt de kandidaat van de partij van zittende president Correa gewonnen te hebben. De huidige vice-president Lenin Moreno, van de Socialistische Partij, staat nu op 51,12 procent van de stemmen. Eerdere exitpolls voorspelden echter een overwinning voor de oppositie. 

De kandidaat van de oppositie, Guillermo Lasso, was al aan het feestvieren nadat exitpolls de overwinning aan hem hadden toegeschreven. Hij eist nu een hertelling en riep zijn aanhang op de straat op te gaan. Hij beweert dat Moreno zijn overwinning te danken heeft aan verkiezingsfraude. In een serie tweets riep hij zijn aanhang op om "op vredige wijze jullie stem te verdedigen" en "de wil van het volk bekend te maken". 

In de steden Quito en Guayacil gaven veel aanhangers van de oppositie gehoor aan deze oproep. Ze vernielden wegbarricades die waren opgezet en sommige mensen gooiden met flessen. De zittende president Rafael Correa uitte op Twitter kritiek op de demonstranten. "Wat ze niet bereikt hebben met stemmen, willen ze nu met kracht bereiken," aldus Correa.

Lenin Moreno is een nauwe bondgenoot van Correa en werkt al jaren als zijn vice-president. Hij wordt dan ook verwacht het linkse beleid van de afgelopen jaren door te zetten als zijn overwinning definitief wordt. Correa maakte deel uit van een groep linkse presidenten die de afgelopen tien jaar aan de macht kwamen in Latijns Amerika.

Lasso is een voormalig bankier die uitkomt voor de conservatieve partij. Hij wil vooral buitenlandse investeringen aantrekken als hij verkozen wordt. Zijn overwinning zou in lijn zijn met de terugkeer van conservatieve machtshebbers in verschillende Latijns Amerikaanse landen, waaronder Argentinië en Brazilië.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug