Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Resten helden Mexicaanse onafhankelijkheid naar Nationaal Paleis

Datum : 16/08/2010

Resten helden Mexicaanse onafhankelijkheid naar Nationaal Paleis

MEXICO - In het kader van de viering van 200 jaar onafhankelijkheid in september, zijn kisten met de resten van veertien Mexicaanse helden van de onafhankelijkheidsstrijd tijdelijk te zien voor het publiek. Op 15 augustus werden de resten in een parade naar het Nationaal Paleis in Mexico-Stad gebracht, waar een ceremonie ter ere van de nationale helden werd gehouden. Het gaat om onder andere Miguel Hidalgo, José Maria Morelos, Vicente Guerrero en Andrés Quintana Roo.
President Calderón hield na aankomst van de resten in het paleis een toespraak. Daarin riep hij zijn landgenoten op tot eenheid en broederschap. "Om een land te kunnen hebben met wetten, welvaart, veiligheid, rechtvaardigheid en gelijkheid, waarvoor de helden van de onafhankelijkheid hebben gevochten, moeten eenheid en broederschap tussen de Mexicanen het stempel zijn op de festiviteiten van 2010", aldus de president.
Tot 5 september blijven de stoffelijke resten van de Mexicaanse helden opgesteld op de Patio Central van het Nationaal Paleis. Dan verhuizen ze naar de die dag te openen Nationale Gallerij. Op 30 juli 2011, wanneer het 200 jaar geleden is dat de aanstichter van de onafhankelijkheidsstrijd, Miguel Hidalgo, werd geëxecuteerd, gaan de overblijfselen terug naar de plek waar ze vandaan komen: het herdenkingsmonument van de Mexicaanse onafhankelijkheid, El Ángel de la Independencia, aan de Paseo de Reforma in Mexico-Stad.
(El informador/La Jornada)

Bookmark and Share


Terug