Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Resultaten Peruaanse presidentsverkiezingen nog niet duidelijk

Datum : 07/06/2016
Land : Peru

Resultaten Peruaanse presidentsverkiezingen nog niet duidelijk

De Peruaanse presidentsverkiezingen zijn een nek-aan-nekrace. Met 94,19 procent  van de stemmen geteld, heeft de neoliberale econoom Pablo Kuczynski 50.278 procent van de kiezers achter zich. Dat is  iets meer dan 49,722 procent van zijn rivale Keiko Fujimori. 

Fujimori had bij de eerste ronde van de verkiezingen in april nog een voorsprong. Zij is de dochter van Alberto Fujimori, de voormalige president van Peru, en leider van de rechtse partij Fuerza Popular (Volkskracht). Haar vader is berucht voor zijn banden met georganiseerde misdaad en zit momenteel in de gevangenis.

Pablo Kuczynski is een voormalige econoom van de Wereldbank die het Peruaanse volk gewaarschuwd heeft om niet voor Fujimori te kiezen om te voorkomen dat Peru “weer een narcostaat gaat worden”. Hij wist zo de steun te verwerven van voormalige rivalen die vrezen dat met Fujimori als president de verdeeldheid over haar vader erfenis zal blijven bestaan.

Voorlopig is het verschil tussen beide kandidaten bijzonder klein. Het gaat over enkele duizend kiezers, statistisch gezien binnen de foutenmarge. Er kan nog niets duidelijks daarover gezegd worden. Toch heeft Kuczynski zijn aanhangers al toegesproken alsof hij gewonnen heeft. “We zullen een regering bouwen op consensus. Geen gevechten meer”, stelde hij.

Maar het is nog afwachten op heel wat stemmen uit het platteland en de Andes. Daar heeft Fujimori nog een sterke aanhang. En ook de resultaten van de Peruanen die in het buitenland hebben gestemd, zijn nog niet allemaal binnen. Mogelijk zullen de definitieve resultaten pas tegen het einde van deze week bekend worden.
De Redactie

 

Bron : De Redactie, Nodal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug