Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Rijke Chilenen voor het eerst meer belast

Datum : 30/04/2014
Land : Chili

Rijke Chilenen voor het eerst meer belast

De Chileense sociaaldemocratische president Michelle Bachelet is begonnen met een grondige hervorming van het belastingsysteem. Rijke Chilenen zullen meer moeten betalen.

Een hervorming van de belastingen moet de Chileense overheid jaarlijks 6 miljard euro extra opleveren. Die moet vooral naar onderwijs, gezondheidszorg en sociale programma's gaan en naar de verkleining van de schuldenberg. President Bachelet beschouwt deze fiscale hervorming als een van de hoekstenen van haar beleid.

"Het is de eerste keer in dertig jaar dat de filosofie van het belastingsysteem in Chili verandert", zegt econoom Gonzalo Durán van de Fundación Sol. De hervorming verhoogt de aanslagvoet voor bedrijven van 20 naar 25 procent en maakt belastingontduiking voor bedrijven en aandeelhouders heel wat moeilijker.

Twee op de drie Chileense gezinnen hebben minder dan 900 euro per maand, de 4500 rijkste families verdienen 30.000 euro per maand. De 1 procent rijkste Chilenen hebben 15 tot 33 procent van alle inkomsten, terwijl hun aandeel in de belastinginkomsten slechts 9 tot 17 procent bedraagt.

Rechtse politici en de bedrijfswereld zijn tegen de hervorming. Ze vrezen onder meer dat de middenklasse verarmt. “Een onterechte vrees”, zegt politicoloog Francisca Quiroga. "Het is geen revolutionaire hervorming. Ze wordt stapsgewijs ingevoerd." De hervorming gaat volgens Gonzalo Durán echter niet ver genoeg. Het btw-stelsel blijft bijvoorbeeld ongewijzigd, terwijl dat goed is voor de helft van de belastinginkomsten.

Bron : IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug