Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Rio de Janeiro in de ban van bezoek paus Franciscus

Datum : 26/07/2013
Land : Brazilië

Rio de Janeiro in de ban van bezoek paus Franciscus

In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro heeft paus Franciscus een gebed uitgesproken voor een grote menigte vanaf het paleis van São Joaquim. Eerder reed de van oorsprong Argentijnse Franciscus door de straten van Rio in de pausmobiel en was hij gisteren aanwezig op het strand van Copacabana tijdens Wereld Jongeren Dag. Alle optredens van de paus trokken veel toeschouwers.

Tijdens het gebed sprak de paus zijn hoop uit dat zijn bezoek aan Brazilië het geloof van de Brazilianen in Christus en in de kerk zou doen opleven. Ook sprak hij over het zogenaamde feest van de grootouders, dat vandaag in verschillende landen gevierd wordt. Hij spoorde Brazilië aan de dialoog tussen verschillende generaties mogelijk te maken, en aandacht te hebben voor de ouderen in de samenleving. 

De Braziliaanse media is in de ban van het bezoek van de paus. Zo bericht de krant Estado do São Paulo onder andere dat Franciscus uit zijn pausmobiel stapte om de hand van een 99-jarige vrouw te kussen. Ook hebben verschillende kranten aandacht voor het bezoek dat de paus bracht aan de favela (sloppenwijk) Manguinhos. Tijdens het bezoek aan deze wijk in het noorden van Rio de Janeiro, een van de armste gedeelten van de stad, vroeg de paus om meer sociale gelijkheid. Hij had hierbij een tamelijk politieke boodschap, met een specifiek oordeel over het zogeheten ''pacificatiebeleid'' van de overheid. "Alleen pacificeren is niet genoeg'', zo preekte de paus. Er moet ook aandacht komen voor het onderliggende probleem, het feit dat de periferie door de elite wordt ''verlaten''. 

Later vandaag zal de paus nog spreken met verschillende jongerenleiders en zijn zegen uitspreken over vier jongeren die de massamoord op de school Tasso da Silveira, in 2011, hebben overleefd. Tijdens dit traumatische incident kwamen twaalf jongeren om toen een oud-leerling de school binnenkwam en begon te schieten. 

Hoewel sommige mensen het bezoek van de paus als aanleiding zien om door te gaan met de protesten die de afgelopen maand in heel Brazilië plaasvonden, blijken de meeste anderen het bezoek van deze eerste Latijns-Amerikaanse paus dus positief te waarderen. 

Bron : Gazeta do Povo, Estado do São Paulo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug