Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Rio de Janeiro: Leger trekt zich terug uit favela Rocinha

Datum : 02/10/2017
Land : Brazilië

Rio de Janeiro: Leger trekt zich terug uit favela Rocinha

Afgelopen vrijdag heeft het leger zich na een bezetting van één week teruggetrokken uit een van de grootste favelas van Rio de Janeiro, Rocinha. Het leger bezette de wijk om gewelddadige conflicten tussen rivaliserende drugsbendes te stoppen. Bij het aankondigen van de terugtrekking zei minister van Defensie Raul Jungmann dat het leger klaar zou zijn om "direct" terug te keren naar Rocinha mocht dat nodig zijn: "Als de drugsdealers terugkomen, komen wij ook terug." 

Zo'n duizend soldaten in 10 gepantserde voertuigen bezetten Rocinha op vrijdag 22 september, na dagen van schietpartijen waarbij vier mensen omkwamen. Verschillende scholen en bedrijven in de omgeving moesten hierdoor hun deuren sluiten. President Michel Temer keurde de bezetting goed, nadat gouveneur van Rio de Janeiro Luiz Fernando Pezao om steun van het leger gevraagd had. De soldaten in Rocinha maken deel uit van de 10.000 manschappen die Temer vrijmaakte om de huidige toename van geweld in Rio de Janeiro te stoppen. Dit jaar zijn al 4000 mensen in de stad door geweld om het leven gekomen.

Tijdens de bezetting assisteerde het leger de politie, waarbij verschillende mensen gearresteerd werden en drugs in beslag werd genomen. Jungmann kondigde aan dat scholen inmiddels weer actief zijn en dat mensen zich vrij kunnen bewegen door de favela. Wel waarschuwde hij dat decennialange conflicten (tussen drugsbendes onderling en drugsbendes en de politie) niet in een week worden opgelost.  

Veel favelabewoners hebben kritiek op het optreden van het leger in Rocinha, dat volgens hen geen structurele oplossing biedt. Politiegeweld is een groot probleem in favelas, zeker nu de omstreden pacificatiepolitie steeds zwakker wordt. De operaties van het leger - die live worden uitgezonden op Braziliaanse media - zouden vooral gericht zijn op het geruststellen van de rijkere bevolking van Rio de Janeiro, terwijl ze voor favelabewoners alleen maar meer geweld opleveren. 

Bron : Latin American Herald Tribune, O Globo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug