Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Rio maakt van sloppen toeristische trekpleister

Datum : 23/11/2010

Rio maakt van sloppen toeristische trekpleister

BRAZILIË - In Rio de Janeiro krijgen toeristische attracties als de Suikerbroodberg en het strand van Ipanema er een spannende trekpleister bij: de favelas of sloppenwijken, met bewoners als gids. Nu Rio zich voorbereidt op zijn rol als gastheer van het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016, houdt overheid grote schoonmaak in de sloppenwijken op de heuvels van de stad. Doel: het ontwikkelen van toerisme in de favelas, als spannend alternatief voor Rio's beroemde bezienswaardigheden als de Suikerbroodberg, het standbeeld van Christus de Verlosser en het strand.
Sinds twee jaar staan dertien van Rio's ruim duizend sloppenwijken onder permanente politiebewaking. Zogeheten vredestichtende politie-eenheden, kortweg UPP genoemd, proberen drugsdealers die de baas zijn in de sloppenwijken te verdrijven. Afgelopen augustus bood het toeristenbureau van Rio de bewoners van sloppenwijk Santa Marta - de eerste sloppenwijk waar de politie-eenheden actief werden - een opleiding tot toeristengids aan. Door het opzetten van het project is Santa Marta, dat vroeger door de grootste drugsbende Comando Vermelho (Rode Commando) werd beheerst, een toeristentrekpleister geworden, die de eerste maand meteen 4.500 bezoekers trok.
Maar het geweld dat de meeste sloppenwijken nog teistert, beperkt hun toeristische aantrekkingskracht tot een handvol rondleidingen voor avontuurlijke backpackers. Kritiek is er ook van degenen die stellen dat het regeringsplan voorbijgaat aan de gecompliceerde werkelijkheid in sloppenwijken als Rocinha. Verder vragen veel mensen zich af hoe lang de veronderstelde voordelen van de regeringsplannen na afloop van de Wereldcup en de Spelen zullen beklijven.
(Oneworld.nl)

Bookmark and Share


Terug