Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Rios Montt veroordeeld tot 80 jaar cel

Datum : 11/05/2013
Land : Guatemala

Rios Montt veroordeeld tot 80 jaar cel

In Guatemala is voormalig ex-dictator Efraín Rios Montt veroordeeld tot 80 jaar gevangenisstraf voor de moord op 1771 leden van de Ixil Maja groep. De misdaden vonden plaats tijdens zijn regime in 1982 en 1983. Gisteren pleitte Rios Montt nog voor zijn eigen onschuld. Hij beweerde niets af te hebben geweten van de gruwelijke misdaden die militairen onder zijn bewind begingen, maar de rechter bevond hem schuldig. 

Rios Montt kreeg 50 jaar gevangenisstraf voor genocide en 30 jaar voor misdaden tegen de mensheid. De rechtbank trok zijn huisarrest in en veroordeelde de nu 86-jarige ex-dictator tot de cel. Verwacht wordt dat de hij deze beslissing zal aanvechten, waarbij zijn hoge leeftijd waarschijnlijk zal worden aangehaald. 

Het is de eerste keer dat een rechtzaak met betrekking tot genocide in een nationale rechtbank wordt beslist. Voorheen werden dergelijke zaken door internationale rechtbanken behandeld. Inheemse leiders en nabestaanden van de slachtoffers juichten toen rechter Jazmin Barrios het vonnis uitsprak. ''De Ixil werden beschouwd als publieke vijanden van de staat en waren tevens het slachtoffer van racisme; ze werden beschouwd als een inferieur ras'', zo sprak de rechter. ''De gewelddadige daden tegen de Ixil waren niet spontaan maar gepland.'' 

Volgens BBC-correspondent Will Grant is deze uitspraak een historisch besluit en erg belangrijk voor mensenrechten in de gehele regio. Gedurende het proces van twee maanden gaven talloze slachtoffers uitgebreide beschrijvingen van de gruwelijke misdaden van het regime. 

In totaal werden 200.000 mensen gedood in de burgeroorlog in Guatemala, die van 1960 tot 1996 duurde. De jaren waarin Rios Montt aan de macht was (1982-1983) worden beschouwd als de meest bloederige van het conflict. 

Bron : BBC, Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug