Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Robotchirurgie maakt vorderingen in Mexico

Datum : 03/02/2015
Land : Mexico

Robotchirurgie maakt vorderingen in Mexico

De afgelopen jaren heeft robotchirurgie in Mexico steeds meer vooruitgang geboekt. Daardoor worden een aantal medische procedures in minder tijd en met minimale impact uitgevoerd, zeggen deskundigen van de Monterrey Institute of Technology.

Carlos Rodriguez Montalvo, directeur van de chirurgie afdeling van het San José ziekenhuis in Monterrey, stelt dat deze nieuwe systemen belangrijke ontwikkelingen in de geneeskunde mogelijk maken. “Robotica in de geneeskunde heeft niet alleen de manier om een operatie uit te voeren vernieuwd, maar ook de manier waarop we les kunnen geven en leren van onze fouten”, zei hij. De sleutel tot succes in dit gebied zijn de ervaring van de chirurg en de kennis van het robotsysteem, maar we hebben nog meer training ruimtes nodig zodat toekomstige generaties goed opgeleid kunnen worden”, voegde hij toe.

Sinds 2006 kunnen chirurgen van het San José ziekenhuis gebruik maken van de Da Vinci robot. Dit is een bestuurbare operatierobot die zeer nauwkeurig werkt. Het is in feite een kijkoperatie (laparoscopie) waarbij een 3D-camera en andere instrumenten door een operateur worden bediend. De robot neemt zelf geen beslissingen en voert dus geen zelfstandige handelingen uit.

De meeste medische specialismen waar deze techniek het meest wordt toegepast zijn urologie, gynaecologie, oncologie, KNO en de gastro-intestinale, pediatrische en cardiovasculaire chirurgie. “In Mexico zijn er zes Da Vinci robots en het voordeel voor patiënten is dat ze tijdens de operatie minder bloed verliezen en minder pijn voelen. Daardoor kunnen patiënten sneller herstellen”, aldus Rodriguez Montalvo.

Bron : Notimex
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug