Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Robots ingeschakeld voor bescherming Paus Franciscus in Brazilië

Datum : 24/05/2013
Land : Brazilië

Robots ingeschakeld voor bescherming Paus Franciscus in Brazilië

Brazilië heeft dertig Amerikaanse Packbot 510-robots aangeschaft ter waarde van 7,2 miljoen dollar. Hiermee probeert de Braziliaanse overheid de veiligheid te verbeteren tijdens een aantal grote evenementen, waaronder het bezoek van Paus Franciscus aan de Katholieke Jongerendag in de hoofdstad Rio de Janeiro. Deze reis naar Brazilië, die plaats zal vinden in juli, is de eerste internationale reis die de Paus maakt. De Braziliaanse overheid verwacht dat zo’n twee miljoen mensen bij dit evenement aanwezig zullen zijn. De stad bereidt zich voor: wegens de grootschaligheid en het religieuze karakter zorgt dit evenement mogelijk voor meer veiligheidsrisico’s dan het WK Voetbal, aldus defensie-expert Nelson Dühring.

De aangeschafte Packbot 510’s beschikken over vier camera’s en een mechanische arm die ruim 13,5 kilo gewicht kan optillen. Hij wordt op afstand bestuurd, middels een joystick, en wordt voornamelijk gebruikt om explosieven onschadelijk te maken.  Ook is de robot in staat om op locaties te komen waar normale hulpverleners en agenten niet makkelijk bij kunnen, zoals op plaatsen waar giftige stoffen zijn vrijgekomen. Er is al eerder gebruik gemaakt van deze type robots, bijvoorbeeld tijdens de Irak oorlog, na de nucleaire ramp in Fukushima in 2011 en na de aanslagen in Boston dit jaar.

De aankoop van de robots maakt onderdeel uit van een grotere investering die Brazilië maakt ten behoeve van de verbetering van de veiligheid: naast deze dertig Packbots zijn er ook al 4 Israëlische drones (onbemande luchtvaartuigen) en een groot aantal brillen met ingebouwde gezichtsherkenningsystemen aangeschaft. “Brazilië bereidt zich voor op het ergste”, aldus de defensie expert.

Bron : BBC Mundo, Jornal do Brasil, The European Union Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug