Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Rode vloed in Chili moet nog onderzocht worden

Datum : 18/05/2016
Land : Chili

Rode vloed in Chili moet nog onderzocht worden

Chileense autoriteiten onderzoeken zalmkwekerijen, nadat een algenbloei met een giftig neurotoxine zich snel heeft verspreid langs de kust van Chiloé, in het zuiden van Chili. Daardoor zijn schelpdieren en vissen giftig geworden en niet geschikt voor consumptie. Het is een milieuramp in de regio en vissers protesteren al sinds weken.

De enorme ‘rode vloed’ is snel gegroeid in de afgelopen twee weken. Het wordt beschreven als een van de ergste ecologische rampen in de afgelopen jaren: tientallen mensen zijn vergiftigd door de algenbloei en momenteel zijn er duizenden vissers werkloos geraakt. Daarnaast zijn er vissen, vogels en andere dierensoorten doodgegaan.

Volgens wetenschappers heeft dit verschijnsel te maken met de ongebruikelijk warme watertemperaturen als gevolg van het fenomeen El Niño, maar het onderzoek wordt nu gericht op de zalmindustrie. Afgelopen jaar resulteerde de hogere dan normaal oceaanwatertemperaturen in de dood van tonnen zalm. Naar schatting is er negenduizend ton rottende zalm in de oceaan gegooid, waardoor de zee is giftig geworden.

“Ik wil categorisch bevestigen dat we de mogelijke strafbare feiten gaan onderzoeken met betrekking tot het dumpen van dode zalm in de zee”, stelde de regionale officier van justitie, Marcos Emilfork. Emilfork wil prioriteit geven aan het onderzoek van deze ramp. Hij benadrukt dat gevangenisstraffen passend zullen zijn voor iedereen die schuldig wordt bevonden.

Bookmark and Share


Terug