Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Roep om meer bescherming voor Costa-Ricaanse milieuactivisten

Datum : 12/07/2013
Land : Costa Rica

Roep om meer bescherming voor Costa-Ricaanse milieuactivisten

Na beweringen van een nieuwe aanslag op een milieuactivist in Costa Rica vraagt de Costa Ricaanse Organisatie voor Natuurbehoud (FECON) de ombudsman om in te grijpen om te zorgen voor overheidsbescherming van leden van natuurorganisaties. Dit verzoek kwam nadat er afgelopen zondag opnieuw een natuurbeschermer beschoten was. In het Zuiden van Costa Rica werd deze man aangevallen door illegale jagers op zijn land. Hij is een bekende activist die meerdere zaken heeft aangespannen tegen jagers, stropers en gouddelvers. Wegens gebrek aan getuigen kan er geen rechtszaak komen.

Eind mei werd ook de jonge activist Jairo Mora dood aangetroffen op een strand, terwijl hij schildpadnesten in de gaten hield in het Caribisch gebied. Kimberley Blackwell werd eind 2011 vermoord door vermeende stropers. Zij had meerdere zaken aangespannen tegen stropers die in beschermde gebieden jaagden. FECON wil dat er meer veiligheid komt voor milieuactivisten en wil een officiële commissie die aanvallen op deze activisten onderzoekt. 

Afgelopen woensdag werd gemeld dat parkrangers en natuurbeschermers in Costa Rica steeds meer bedreigd worden, wat natuurbescherming een gevaarlijk vak maakt in sommige regio’s van het land. Milieuactivisten zouden de afgelopen jaren steeds meer bedreigingen hebben ontvangen, niet alleen van jagers, maar ook van drugshandelaren. 

Bron : Ticotimes
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug