Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Roep om vertrek president Haïti groeit

Datum : 23/10/2019
Land : Haïti

Roep om vertrek president Haïti groeit

In verschillende landen in Latijns Amerika vinden deze weken demonstraties plaats: Ecuador, Chili, Bolivia, Peru, om er maar een paar te noemen. Vreemd genoeg wordt er over het land dat het langst, al vanaf de zomer van 2018, in de greep van onrust en demonstraties is het minst geschreven in de Nederlandse en Europese pers: Haïti. Ten onrechte, want de situatie is de laatste maanden onhoudbaar geworden en een humanitaire crisis dreigt als er niet snel een oplossing gevonden wordt.

Haïti zit in een economische en politieke crisis die (kort samengevat) het gevolg is van gebrek aan brandstof en een corruptieschandaal waarin de huidige president, Jovenel Moïse, verwikkeld is. Al geruime tijd wordt door de bevolking openheid van zaken rond dit schandaal geëist. De president, die bij zijn aantreden ruim twee jaar geleden veel beloofde, heeft te weinig kunnen waarmaken en is al sinds het voorjaar niet in staat geweest een nieuwe premier benoemd te krijgen. Hij had al twee premiers versleten. Het land dreigt stuurloos te worden en het geweld neemt toe. Volgens de Verenigde Naties zouden bij de onrusten van de afgelopen weken tenminste dertig mensen om het leven zijn gekomen,van wie vijftien door politiegeweld. Door het gebrek aan brandstof zijn scholen en hotels gesloten, zitten winkels zonder voorraad en functioneren ziekenhuizen niet langer.

De Haïtianen eisen nu het vertrek van president Moïse en vragen ook het buitenland, zoals de Europese Unie, om Moïse niet langer te steunen. Een Haïtiaanse afvaardiging vanuit maatschappelijke organisaties die begin deze maand Brussel bezocht, was verbijsterd dat Europa zwijgt in deze zware crisis. De  maatschappelijke organisaties, waaronder mensenrechtenorganisaties en kerken, pleiten voor de instelling van een overgangsregering die de weg moet vrijmaken voor dialoog en nieuwe verkiezingen.

Bron : The New York Times, The Miami Herald, website COEH
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug