Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Rotterdam krijgt Tula-straat

Datum : 07/12/2019
Land : Curaçao

Rotterdam krijgt Tula-straat

Rotterdam krijgt een straatnaam vernoemd naar de Curaçaose nationale held Tula. Hij kwam in 1795 in opstand tegen slavernij op het Caribische eiland. "Dit is een cadeau voor alle Caribische Nederlanders én alle Rotterdammers". 

Initiatiefnemer Simão Miguel (35) is blij dat de naam Tula op een blauw bord verschijnt. Dat was volgens hem hard nodig. Uit een steekproef van D66 bleek dat er amper straten vernoemd zijn naar Rotterdammers met een cultureel diverse achtergrond. Het zijn voornamelijk namen van witte mannen die op de bordjes prijken. 

Miguel droeg de naam Tula aan bij de commissie die over straatnamen gaat. Tula was een tot slaaf gemaakte op Curaçao die in opstand kwam tegen het Nederlandse gezag, legt Miguel uit. "Hij wilde het slavenleven niet meer voor zichzelf en zijn lotgenoten. Hij wilde gelijkwaardig behandeld worden". De opstand liep fataal voor hem af. Hij werd in 1795 onthoofd. 

Miguel houdt zich naar eigen zeggen veel bezig met thema’s die mensen van Afrikaanse afkomst raken. Zij willen volgens hem dat hun culturele erfgoed zichtbaarder wordt in de publieke ruimte. "Tula is onderdeel van wat wij ‘de zwarte bladzijde’ noemen, die we onder banken of stoelen willen schuiven". Door Tula te vernoemen, wordt de ‘koninklijke geschiedenis omarmd zonder er bang voor te zijn’, denkt de Rotterdammer.

Straatnamen in Rotterdam staan onder druk. Zo was er ophef over de Witte de Withstraat, vernoemd naar de vlootvoogd Witte Corneliszoon de With. Ook de Rochussenstraat, naar schilder Charles Rochussen, wordt in verband gebracht met slavenhandel.

Het duurt nog even voordat een blauw bordje met de naam Tula in een Rotterdamse straat pronkt. De naam staat op de wachtlijst. Wanneer zich een moment voordoet, is het Tula-bord aan de beurt. Amsterdam en Utrecht gingen Rotterdam voor met een Tulastraat.

Bron : AD
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug