Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Rousseff ingezworen voor tweede termijn

Datum : 01/01/2015
Land : Brazilië

Rousseff ingezworen voor tweede termijn

Dilma Rousseff (67) is op 1 januari aan haar tweede termijn als president begonnen met de aankondiging de economie aan te zullen passen. Ook deed ze een oproep de staatsoliemaatschappij Petrobras te verdedigen tegen “externe vijanden.”

Duizenden aanhangers waren naar de inauguratie van Rousseff gekomen in hoofdstad Brasilia. Velen droegen de rode kleur van de Arbeiderspartij (PT) die sinds 2003 aan de macht is. Rousseff arriveerde, samen met haar dochter Paula, bij het gebouw van het Nationale Congres in een open auto, zwaaiend naar de mensen die langs de weg stonden.

Vertegenwoordigers uit meer dan 130 landen waren bij de inzwering aanwezig. Onder hen de presidenten van Venezuela, Nicolás Maduro; Uruguay, José Mujica; Bolivia, Evo Morales, en Chili, Michelle Bachelet. De Verenigde Staten en China waren vertegenwoordigd door hun vice-presidenten, Joe Biden en Li Yuanchao. Ook vice-president Michel Temer werd ingezworen.

Rousseff heeft beloofd de sociale programma’s uit te breiden, die miljoenen mensen uit de armoede hebben gehaald. “Nooit zijn zo veel mensen toegetreden tot de middenklasse , nooit hebben zo veel Brazilianen toegang gehad tot onderwijs”, zei ze.

“Het is tijd voor nieuwe doelen. Brazilianen willen hoogwaardige gezondheidszorg en onderwijs, veiligheid en een einde aan de corruptie. Het Braziliaanse volk heeft begrepen dat dit een proces is van de lange termijn. Ik ben herkozen om de grote veranderingen die Brazilië nodig heeft, uit te voeren”, aldus Rousseff.

Het motto van haar tweede termijn is “Brazilië, een land van educatie”. Ppk beloofde Rousseff weer economische groei, maar ze voegde eraan toe dat er in de laatste vier jaar in het land miljoenen banen waren geschapen ondanks moeilijke omstandigheden in de wereldeconomie. “We gaan laten zien dat aanpassingen in de economie mogelijk zijn zonder verworven rechten af te nemen of verraad te plegen aan onze sociale verplichtingen. We vragen zo min mogelijk offers van de bevolking, vooral van degenen die het meest kwetsbaar zijn.

De regering heeft momenteel te maken met een groot corruptieschandaal waarbij Petrobras is betrokken. “We hebben veel redenen om Petrobras te verdedigen tegen interne aasgieren en externe vijanden”, zei Rousseff in haar rede. “Corruptie moet worden beëindigd. Petrobras moet beter worden geleid, maar het bedrijf is groter dan welke crisis ook.”

Rousseff vroeg steun van het Congres, waar velen problemen voorzien om een stabiele basis te krijgen die haar regering steunt. Wat betreft buitenlandse politiek zei Rousseff prioriteit te geven aan Latijns Amerika en de Cariben. Ze noemde China, India, Rusland en Zuid-Afrika (de zogenaamde BRIC-landen samen met Brazilië) “strategische wereldpartners”. Ook de relatie met de VS noemde ze “van groot belang”.

 

 

Bron : BBC Mundo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug