Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Rousseff mikt op sterkere band met Mexico

Datum : 19/12/2012
Land : Brazilië

Rousseff mikt op sterkere band met Mexico

De Braziliaanse president Dilma Rousseff is van plan de relatie met Mexico te versterken. Rousseff heeft aangekondigd in maart 2013 een staatsbezoek aan Mexico te brengen, met als de doel de verslechterde relatie tussen de twee grootste economieën van Latijns Amerika te versterken. 

Een goed excuus voor het staatsbezoek is daarnaast de opkomst van de Braziliaanse olie- en gasgigant Petrobas, dat voor de Mexicaanse petroleumgigant Pemex een rolmodel is in het ontdekken en ontwikkelen van koolwaterstof in kustgebieden. Daarnaast maakt Petrobas gebruik van sterke private participatie. Petrobas heeft door haar succesvolle en innovatieve houding de potentie om éee van de grootste olieproducerende en olie-exporterende bedrijven ter wereld te worden. 

Leidinggevenden van het Mexicaanse Pemex zijn gefascineerd door het succes van Petrobas en willen het Braziliaanse model implementeren in hun eigen land. Daarnaast lijken Rousseff en Peña Nieto het goed met elkaar te kunnen vinden en heeft Peña Nieto tijdens zijn eerste bezoek aan Brazilië in september dit jaar volgens diplomaten een erg goede indruk achtergelaten.

Een versterkte relatie met Mexico is voor Brazilië daarnaast ook aantrekkelijk vanuit het oogpunt van economische groei. De Braziliaanse economische groei is in het jaar 2012 gestagneerd tot 1% groei, ondanks verschillende stimuleringsmaatregelen van de overheid. Ook de verslechterde relatie met buurland Argentinië speelt een rol bij het aanhalen van de relaties met Mexico.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug