Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Route Nicaraguakanaal onthuld

Datum : 09/07/2014
Land : Nicaragua

Route Nicaraguakanaal onthuld

De overheid van Nicaragua en het bedrijf dat in dat land een kanaal van de Stille naar de Atlantische Oceaan zal bouwen zijn het eens geworden over een route. Het kanaal zal 278 kilometer lang worden en lopen van Punto Gorda aan de Caribische kust, door het Nicaraguameer tot aan de monding van de rivier Brito aan de Pacifische kant. 

Autoriteiten gaven aan dit jaar te starten met de bouw van het kanaal, dat een concurrent moet gaan worden van het Panamakanaal. Veel milieuactivisten zijn tegen de aanleg van het kanaal.

Het bedrijf dat de aanleg voor zijn rekening zal nemen is de HKND-groep uit Hong Kong. Het kanaal zal tussen de 230 en 520 meter breed worden en zo'n 27,6 meter diep. In de aankondiging van de route gaf de overheid aan gebieden te hebben gemeden waar grote biodiversiteit heerst, inheemse bevolkingsgroepen wonen of die beschermde natuurgebieden zijn. 

Toch maken veel milieuactivisten zich zorgen, met name over de gevolgen voor het Nicaraguameer. Dit is het grootste meer van Midden Amerika en een belangrijke bron voor zoet water. De commissie die de bouw leidt zegt dat er op de route nog studies zullen worden gedaan naar de sociale en milieu effecten van het kanaal. Eventueel kan de route dan nog wijzigen. De aanleg van het kanaal zal naar verwachting in december beginnen en zo'n vijf jaar duren.

Sceptici geven echter aan dat de VS er tien jaar over deed om het 77 kilometer lange Panamakanaal aan te leggen. Nicaragua geeft echter aan dat dit niet te vergelijken is, omdat technieken en mogelijkheden sterk zijn verbeterd sinds 1914, het jaar dat het Panamakanaal klaar was. 

Autoriteiten zeggen tevens dat hun kanaal een 'toevoeging' is aan het Panamakanaal, geen directe rivaal. Ze zeggen dat een groter kanaal nodig is door de uitbreiding van de internationale handel en de steeds groter wordende containerschepen. Veel schepen kunnen zelfs na de uitbreiding van het Panamakanaal hier niet doorheen, omdat ze te breed of te diep zijn. De overheid zegt tevens er zeker van te zijn dat dit project het land uit de armoede zal helpen.

Paul Oquist, een belangrijke adviseur van president Ortega voor dit project, zegt dat het land het kanaal dubbel dankbaar zal zijn. Naast de directe voordelen zal het namelijk, zo zegt hij, ook een indirect effect hebben op de handel en economie in het land. Hij beweert dat projecten die rondom het kanaal worden opgezet, zoals een spoorwegverbinding tussen twee havens, uitbreiding van het internationale vliegveld, en twee vrijhandelsverdragen, 400.000 mensen in Nicaragua uit de armoede zullen halen door werkgelegenheid te creëren.

De oppositie in het land is skeptisch over deze voorspellingen. Zo zegt Eliseo Nuñez, van de Onafhankelijke Liberale Partij, dat de aankondiging van de route van het kanaal een ''propagandaspelletje" is. "Het is een mediacircus om nog meer valse hoop op toekomstige rijkdom te creëren onder de bevolking," aldus Nuñez.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug