Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ruim 100 activisten vermoord in Colombia

Datum : 21/12/2017
Land : Colombia

Ruim 100 activisten vermoord in Colombia

Volgens de Verenigde Naties zijn er in 2017 in Colombia meer dan honderd mensenrechtenactivisten vermoord. In 2016 waren dat er 127, terwijl in 2015 het aantal op 59 lag en in 2014 op 45. De VN dringen aan op meer verantwoordelijkheid en betere bescherming.

Vooral in gebieden waar guerrillagroepen zijn verdwenen, lopen activisten risico, omdat er daar een machtsvacuüm is ontstaan. De Colombiaanse regering en de guerrillagroep FARC tekenden vorig jaar een vredesakkoord, waardoor er een eind kwam aan een halve eeuw burgeroorlog.

Meer dan de helft van de dit jaar vermoorde activisten zijn neergeschoten door huurmoordenaars. Het kantoor van de mensenrechten van de VN stelt “met grote bezorgdheid” het aantal moorden op activisten vast, aldus een medewerker.

Een van de slachtoffers was de gemeenschapsleider Luz Jenny Montano (48) die vorige maand werd doodgeschoten door mannen op een motor dicht bij haar huis in de stad Tumaco aan de Pacifische kust van Colombia.

Lokale groepen zeggen dat gemeenschapsleiders die zich uitspreken tegen rechtenschendingen en activisten die strijden voor landrechten het doelwit zijn van georganiseerde criminele groepen die het activisme beschouwen als een bedreiging van hun economische belangen.

Het mensenrechtenkantoor van de VN heeft heeft herhaald dat het voorkomen van aanvallen en agressie ook onderzoek, vervolging en bestraffing van de daders inhoudt. Ook het vluchtelingenkantoor van de VN (UNHCR) heeft de alarmklok geslagen over de moorden op en bedreigingen van Colombiaanse mensenrechtenverdedigers.

De UNHCR zei vorige maand “meer en meer bezorgd te zijn” over de stijging van het aantal moorden langs de Pacifische kust van Colombia. De meeste slachtoffers behoren tot de Afro-Colombiaanse in inheemse groepen.

Eerder deze week zei de Colombiaanse minister van Defensie, Luis Carlos Villegas, dat er aan gewerkt wordt de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen.

In heel het Amerikaanse continent liggen mensenrechtenactivisten steeds meer onder vuur, aldus de VN. Drie van de vier moorden op activisten wereldwijd vonden in dit continent plaats.

 

Bron : The Guardian, La Prensa, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug