Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Ruim 11 miljoen ton CO2 uitstoot bij WK voetbal

Datum : 09/10/2012
Land : Brazilië

Ruim 11 miljoen ton CO2 uitstoot bij WK voetbal

Het wereldkampioenschap voetbal in 2014 zal meer dan 11 miljoen ton CO2 uitstoten. Het WK vindt in Brazilië plaats. De prognose van de CO2-uitstoot tijdens het WK komt van het Braziliaanse consultancybedrijf Personal CO2 Zero. Dat berekende niet alleen de uitstoot van het tornooi zelf, met de vele internationale verplaatsingen van sporters en vooral supporters, maar ook van de hele voorbereiding, met de bouw of verbouwing van de voetbalstadions.

Om de uitstoot van het wereldkampioenschap te neutraliseren zou men 46.946 hectare bos moeten planten; dat is een derde van de oppervlakte van de Pantanal, het grootste draslandgebied ter wereld, dat voor een groot deel in Brazilië ligt.

Personal CO2 Zero, dat vanuit São Paulo opereert, helpt mensen en organisaties bij de berekening van hun CO2-uitstoot en biedt vervolgens strategieën aan om de uitstoot te verminderen. Het gaat de studie over het WK nu overhandigen aan de Braziliaanse minister van Sport en aan het organisatiecomité. "Het gebruik van alternatieve grondstoffen en duurzamere productieprocessen, met onder meer materialen die in een straal van minder dan 800 kilometer rond het stadion worden gevonden, kunnen die uitstoot verzachten", aldus Daniel Machado van Personal CO2 Zero.

De 64 wedstrijden van het WK in Brazilië worden in twaalf steden gespeeld: Belo Horizonte, Brasilia, Cuiabá, Curitiba, Fortaleza, Manaus, Natal, Porto Alegre, Recife, Rio de Janeiro, Salvador en São Paulo. Bij het vorige wereldkampioenschap, twee jaar geleden in Zuid Afrika, kwamen ruim drie miljoen mensen naar de wedstrijden kijken.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug