Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Ruim drie miljoen Colombianen getroffen door lang regenseizoen

Datum : 26/04/2011
Land : Colombia

Ruim drie miljoen Colombianen getroffen door lang regenseizoen

Het is het zwaarste en langste regenseizoen van de afgelopen 40 jaar in Colombia. Maandag maakte het Rode Kruis nieuwe cijfers bekend waaruit blijkt dat meer dan drie miljoen inwoners van het land zijn getroffen door de heftige regenval. Sinds april 2010 heeft de regentijd al gezorgd voor 418 doden, 77 vermisten, 516 gewonden.

In Colombia zijn twee regenseizoenen per jaar. De eerste is van maart tot en met juni en de tweede van oktober tot en met december. Het fenomeen La Niña, Het Meisje, een koude zeestroom in de Stille Oceaan, maakt de regenval sinds 2010 heftiger. Hierdoor ontstonden overstromingen en aardverschuivingen. Vooral afgelopen april heeft het zwaar geregend, toen viel er in de eerste vijftien dagen evenveel regen als dat er normaal in de hele maand valt. Alleen al deze maand vonden 69 mensen de dood door de extreme weersomstandigheden.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos riep maandagavond op tot een nationale eenheid en samenwerking. Volgens de president is dit “de ergste natuurramp sinds mensenheugenis”. Hij kondigde aan dat humanitaire hulp de eerste prioriteit zal zijn van de overheid. Ook zal er een buitengewone Raad van Ministers ingesteld worden die nieuwe maatregelen en financiële uitgaven zal evalueren om voor slachtoffers te zorgen. Daarnaast zal de nationale politie 52 vliegtuigen en 160.000 agenten mobiliseren om redding- en evacuatieoperaties, transport van humanitaire hulp en verkeersveiligheid te ondersteunen.

Het is het tweede jaar op rij dat Colombia wordt verwoest door stortregens en overstromingen. Vorig jaar stierven 408 inwoners en meer dan 2,8 miljoen mensen raakten dakloos.

Klik hier voor foto's.

Bron : El Mundo, NRC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug