Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ruimtegebrek in gevangenis Sint Maarten

Datum : 15/03/2014
Land : Sint Maarten

Ruimtegebrek in gevangenis Sint Maarten

Het Openbaar Ministerie van Sint Maarten heeft vorige week twee verdachten naar huis moeten sturen in verband met ruimtegebrek in de gevangenis Pointe Blanche (zie foto). Het OM stelt in een persbericht dat het gaat om een verdachte van vuurwapenbezit en een verdachte van mensensmokkel. Drie anderen, van wie de straf er bijna op zat, zijn door minister van Justitie Dennis Richardson op verzoek van het OM ook vrijgelaten. Verder heeft het OM ervoor gekozen twee verdachten in een witwas-zaak niet in voorarrest te nemen. 

De maatregelen waren onvermijdelijk in verband met ruimtegebrek. Door de renovatie van de gevangenis zijn er dertig plekken minder beschikbaar. De situatie is aanleiding geweest voor spoedoverleg tussen de leiding van het OM, de politie en de gevangenis. “Zij zijn het erover eens dat dit een buitengewoon onwenselijke situatie is waarvoor snel een oplossing moet worden gevonden,” aldus het OM. Een advies omtrent een mogelijke oplossing wordt binnenkort aangeboden aan minister Richardson.

Daarnaast kampt de gevangenis met ernstige personeelstekorten en er is een sterke toename van geweld tussen gedetineerden onderling. Volgens gevangenisdirecteur Edward Rohan komt Pointe Blanche zeker dertig medewerkers tekort, op management- en stafniveau. Zo heeft Rohan wel penitentiaire ervaring in Nederland, maar niet in een directiefunctie. Managementfuncties op het gebied van beveiliging zijn intern vervuld.

Vechtpartijen zijn in de gevangenis aan de orde van de dag, een gevolg van de detentie van leden van rivaliserende bendes, die zoveel mogelijk gescheiden worden gehouden. Ook de celbezetting is de laatste jaren toegenomen. Soms worden vier gedetineerden in een cel geplaatst. Pointe Blanche heeft 144 plaatsen, 134 voor mannen en tien voor vrouwen. Er zijn echter 251 cellen nodig om aan de behoefte van justitie te kunnen voldoen.

Bron : Caribisch Netwerk
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug