Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Rukken naar rechts

Burgemeestersverkiezingen in Brazilië

Datum : 05/11/2016
Land : Brazilië

Rukken naar rechts

Op zondag 30 oktober is de evangelische bisschop Marcelo Crivella tot burgemeester van Rio de Janeiro gekozen. Hij is een van de vele conservatieve politici die bij de landelijke burgemeestersverkiezingen gewonnen hebben, nadat in augustus dit jaar de progressieve presidente Dilma Rousseff van de Arbeiderspartij (PT) uit haar ambt gezet was. De PT heeft zondag nederlagen geleden bij alle verkiezingen waaraan ze mee deed, ook in die plaatsen die als PT-bastion gezien werden.

Dat zelfs in het wereldse en open Rio iemand als Marcelo Crivella de verkiezingen kon winnen is slechts een voorbeeld van het opkomende godsdienstig conservatisme in het land, want als bisschop van de rijke Universele Kerk van het Koninkrijk Gods heeft hij in het verleden meerdere malen onder andere katholieken en homoseksuelen veroordeeld.

Veel Brazilianen hebben in het stemhokje hun frustraties getoond over het alomvattende corruptieschandaal Lava Jato (wasstraat) en de aanhoudende economische crisis. Politici van alle kleuren van het politieke spectrum zijn betrokken bij Lava Jato en de kiezers hebben hun afkeer van het hele politieke systeem duidelijk gemaakt. Zo was het aantal blanco en ongeldige stemmen nog nooit zo hoog en zijn er veel buitenstaanders gekozen. In de stad Belo Horizonte werden de verkiezingen gewonnen door Alexandre Kalil, een voormalig voorzitter van een voetbalclub, die er in zijn campagne prat op ging geen politicus te zijn.

Giften

Maar ook in Rio ging de tweede ronde tussen twee kandidaten die eerder geen echte kans op een overwinning gehad zouden hebben; Crivella van de kleine Braziliaanse Republikeinse Partij en mensenrechtenactivist Marcelo Freixo (foto) van de linkse Socialisme en Vrijheid Partij. Crivella won met 59,4 procent van de stemmen, ondanks dat ook hij genoemd wordt als betrokkene bij het Lava Jato-schandaal.

Gedeeltelijk kan Crivella zijn overwinning te danken hebben aan nieuwe wetgeving op het gebied van campagnefinanciering. Volgens deze wetgeving zijn giften van bedrijven aan beperkingen onderhevig, maar giften van kerken niet. Toch is dit zeker niet de enige verklaring van het verlies van links, want overal in Brazilië zijn conservatieve burgemeesters gekozen. In de grootste stad van het land, São Paulo, kreeg miljonair en zakenman João Doria al bij de eerste rond op 2 oktober genoeg stemmen om de zege op te eisen. Doria voerde campagne voor de conservatieve Sociaaldemocratische Partij van Brazilië (PSDB).

Desondanks blijft de partij van de nieuwe president Michel Temer, de centrumrechtse Partij van de Democratische Beweging van Brazilië (PMDB), de grootste voor wat betreft het aantal burgemeestersposten in het land. De rol van de PT, die deze eeuw de Braziliaanse politiek bepaald heeft, lijkt voorlopig uitgespeeld met het slechtste verkiezingsresultaat in 20 jaar.

Lees ook onze analyse vooraf aan de verkiezingen

Bookmark and Share


Terug