Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Runner-up Hondurese verkiezingen spreekt van verkiezingsfraude

Datum : 02/12/2013
Land : Honduras

Runner-up Hondurese verkiezingen spreekt van verkiezingsfraude

De runner-up in de Hondurese verkiezingen van afgelopen week, Xiomara Castro, heeft te kennen gegeven dat ze de verkiezingsuitslag niet zal erkennen. Ze verklaarde dat haar partij bewijsmateriaal van fraude heeft gevonden en eist een complete hertelling van alle stembiljetten.

De linkse Castro liet weten dat ze niet zal rusten totdat de winnaar van de verkiezingen, Juan Hernández, zijn overwinning ongeldig verklaart. “Ik sta hier voor u om te herhalen dat we bewijsmateriaal hebben gevonden van het monsterlijke gedrocht waarmee ze het presidentschap van het volk stelen”, verklaarde Castro in stevige bewoordingen tijdens een persconferentie.

Met ruim 35 procent van de stemmen is Hernández vorige week al tot winnaar van de verkiezingen benoemd. Hoewel nog 20 procent van de stemmen geteld moeten worden, kan Hernández door een voorsprong van 6 procentpunten niet meer door Castro worden ingehaald.

Toch legt Castro zich hier niet bij neer, wat volgens sommigen tot politieke onrust in het Midden-Amerikaanse land kan leiden. Internationale waarnemers hebben verklaard dat er weliswaar wat onregelmatigheden waren op de verkiezingsdag, maar dat de verkiezingen over het algemeen transparant verliepen.

Bron : CNN World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug