Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Rusland blijft de grote vriend van Maduro

Datum : 24/04/2019
Land : Venezuela

Rusland blijft de grote vriend van Maduro

Al ruim een maand wordt Venezuela geplaagd door massale storingen in het elektriciteitsnetwerk. President Nicolás Maduro legt de schuld voor deze “blackouts” geheel bij de Verenigde Staten en heeft er zelfs een naam voor bedacht: Operatie Blackout, hiermee de link leggend met militaire operaties. Rusland, samen met China een van de weinige landen die Maduro nog van harte steunen, heeft het standpunt van Maduro nu openlijk onderschreven.

Alexander Fomin, de Russische vice-minister van Defensie (foto), heeft zich in een interview met de door Moskou gefinancierde zender RT achter Maduro gesteld. Volgens Fomin durven de Verenigde Staten geen militaire acties te ondernemen tegen de omstreden president, omdat ze zich hiermee de woede van andere Latijns-Amerikaanse landen op de hals zouden halen. “Maar”, zei Fomin, “de Amerikanen zijn geen land dat rustig gaat afwachten wat er gebeurt. Integendeel, ze proberen van alles om de macht van de president te breken. Operatie Blackout is aan de gang”, zei Fomin. Het interview met Fomin werd door Telesur, de Venezolaanse op het buitenland gerichte zender snel gereproduceerd, om duidelijk te maken dat Maduro niet de enige is die er zo over denkt.

Maar hij blijft een van de weinigen. De meeste experts, en de oppositie, zijn van mening dat de blackouts het gevolg zijn van slecht onderhoud en brand. Nog onlangs noemde Henrique Capriles, oppositieleider en Maduro’s tegenstander bij de laatste presidentsverkiezingen, in The Guardian, Operatie Blackout een sprookje, waar praktische niemand in Venezuela in gelooft. Hij voorspelde dat de blackouts zullen doorgaan vanwege de schade die de afgelopen jaren aan het elektriciteitsnetwerk is aangebracht door het gebrek aan onderhoud.

Drie maanden na het begin van de poging om Maduro van de troon te stoten, op 23 januari, zit hij nog steeds in het zadel. Oppositieleider Juan Guaidó heeft voor 1 mei een grote demonstratie aangekondigd in een poging de druk op de ketel te houden, nu de kracht van zijn campagne lijkt af te nemen.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug