Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Rusland wil militaire aanwezigheid in Latijns Amerika

Datum : 27/02/2014
Land : Cuba

Rusland wil militaire aanwezigheid in Latijns Amerika

Cuba, Nicaragua en Venezuela zijn de landen in Latijns Amerika waar Rusland militaire aanwezigheid ambieert. Dit heeft de russische minister van Defensie, Sergei Shoigu, gezegd, aldus het Russische persagentschap RIA Novosti.

Shoigu sprak over een uitbreiding niet alleen naar Latijns Amerika, maar wereldwijd. Hij gaf aan dat het voor het Russische leger essentieel is de havens van de beoogde landen te kunnen gebruiken. Ook zijn er met enkele van de landen gesprekken over toestemming voor lange afstandsbommenwerpers om de luchthavens te gebruiken voor het bijtanken van brandstof. Volgens het persagentschap zijn de onderhandelingen in een gevorderd stadium en is het tekenen van overeenkomsten op handen. 

Volgens politieke analisten heeft deze nieuwe stap alles te maken met de crisis in de Oekraïne. Vanuit het verlies van de grip op dit land ontstond het idee van militaire uitbreiding. Voor de Russen is de verklaring van de minister van Defensie een bevestiging van het plan van Poetin om van Rusland een wereldspeler te maken. 

In 2008 gaf toenmalig Venezolaans president Chávez aan dat het Russische leger warm ontvangen zou worden in Venezuela. Woensdag kwam het Russische oorlogsschip Viktor Leonov aan in Havana. In tegenstelling tot eerdere bezoeken van Russische oorlogsschepen zijn er noch door de Cubaanse autoriteiten noch de lokale media mededelingen hierover gedaan.

 
 
Bron : BBC Mundo, La Nación
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug