Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Rusland wordt grootste oliepartner van Venezuela

Datum : 31/01/2013
Land : Venezuela

Rusland wordt grootste oliepartner van Venezuela

Het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA heeft een reeks van overeenkomsten gesloten met het Russische staatsgecontroleerde bedrijf Rosneft. Hiermee wordt de alliantie tussen beide landen dusdanig versterkt, dat Rusland in 2021 Venezuela’s grootste oliepartner zal zijn. 

De directeuren van PDVSA, Rafael Ramírez, en van Rosneft, Igor Sechin, ondertekenden de serie akkoorden, met inbegrip van een memorandum van overeenstemming voor de gezamenlijke ontwikkeling van de offshore gasvelden ‘Rio Caribe’ en ‘Mejillones’. Deze maken deel uit van het vloeibaar aardgasproject  ‘Mariscal Sucre’ aan de Venezolaanse noordoostkust. Ramírez, ook minister van Energie in Venezuela, zei dat de joint ventures tussen PDVSA en de Russische olie- en gasbedrijven Rosneft, Gazprom, Surgutneftegaz en Lukoil momenteel goed zijn voor een totaal vermogen van 230.000 vaten ruwe olie per dag.

Het doel is om de productie te verhogen tot 913.000 vaten per dag in 2019 door een gezamenlijk investeringsprogramma van 46,9 miljard dollar. Daarin zullen de Russische bedrijven met 17,6 miljard dollar bijdragen. Meer dan helft van dit bedrag komt van Rosneft. In de 2012 zal de productie naar verwachting 1.123.000 vaten per dag bedragen.

Igor Sechin heeft ondertussen aangekondigd dat Rosneft exploitant is geworden van het Junin-6 blok in het uitgestrekte Orinoco olieveld, dat het samen met de andere Russische bedrijven van het Russische olieconsortium ontwikkelt in een joint venture met PDVSA. Rosneft nam de leidende rol over na het kopen van de aandelen van de Russische oliemaatschappij TNK-BP in het consortium van BP Groot-Brittannië. 

Foto: Vice-president Maduro van Venezuela, Rafael Ramirez van PDVSA en Igor Sechin, van Rosneft
 
Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug