Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Russische militaire vliegtuigen landen bij Caracas

Datum : 26/03/2019
Land : Venezuela

Russische militaire vliegtuigen landen bij Caracas

Twee Russische militaire vliegtuigen landden zaterdag op de belangrijkste luchthaven van Venezuela, naar verluidt met zo’n honderd militairen en grote hoeveelheden uitrusting. De vliegtuigen werden gestuurd om "technische militaire contracten te vervullen", meldde het Russische nieuwsagentschap Sputnik.

Javier Mayorca, een Venezolaanse journalist, schreef op Twitter dat hij ongeveer 100 troepen en 35 ton uitrusting van de vliegtuigen had zien lossen. Het komt drie maanden nadat de twee landen gezamenlijke militaire oefeningen hielden.

Rusland is al lang een bondgenoot van Venezuela en leende het land miljarden dollars en ondersteunde de olie-industrie en het leger. Rusland heeft zich ook met woorden verzet tegen tegen de sancties die de Verenigde Staten opleggen aan de regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro.

Gisteren sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, telefonisch met zijn Russische tegenhanger, Sergei Lavrov. Hij spoorde Moskou aan om "zijn onconstructieve gedrag" in Venezuela te staken. Pompeo vertelde Lavrov dat de VS en de landen uit de regio niet werkeloos zullen toekijken terwijl Rusland de spanningen in Venezuela verergert", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De banden tussen Rusland en Venezuela zijn de afgelopen maanden sterker geworden, wat is te wijten aan de verslechterende betrekkingen tussen de VS en Venezuela. In december stuurde Rusland twee vliegtuigen van de luchtmacht naar Venezuela als onderdeel van een militaire oefening.

Rusland heeft andere buitenlandse mogendheden veroordeeld voor het steunen van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die zichzelf in januari tot interim-president verklaarde. President Maduro heeft Guaidó ervan beschuldigd een staatsgreep tegen hem aan te spannen met de hulp van “VS-imperialisten”.

Het Kremlin steunt die lijn en beschuldigde Guaidó van een "illegale poging om de macht te grijpen", gesteund door de VS. Rusland beloofde om "alles wat nodig is" te doen ter ondersteuning van Maduro.

Amerikaanse acties tegen Caracas zijn de afgelopen weken opgeschroefd, waarbij president Donald Trump waarschuwde dat "alle opties" - impliciet ook Amerikaanse militaire interventie - in overweging werden genomen. Op 28 april zullen de Amerikaanse sancties toenemen met een verbod op import van ruwe olie uit Venezuela. De VS zijn van oudsher de grootste oliekoper in Venezuela, en die stap zal naar verwachting de toch al aangetaste financiën van de Maduro-regering ernstig verminderen.

Bron : BBC World News, The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug