Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Saint Lucia vraagt klimaatsteun kleine eilanden

Datum : 03/09/2017
Land : Santa Lucia

Saint Lucia vraagt klimaatsteun kleine eilanden

De premier van Saint Lucia heeft een emotionele oproep gedaan om kleine eilandstaten meer bij te staan in hun strijd tegen de klimaatverandering. "Ik ga op tafel blijven slaan en mijn stem laten horen."

Allen Chastanet, de premier van Saint Lucia, deed zijn emotionele oproep tijdens een ceremonie naar aanleiding van de overhandiging van Japanse subsidiehulp aan Saint Lucia voor de reconstructie van twee bruggen. Die bruggen werden beschadigd na stormen en worden heropgebouwd met het oog op meer extreem weer in de nabije toekomst.

Chastanet zei dat de tijd opraakt voor kleine eilandstaten zoals die in het Caribisch gebied om tijdig hun infrastructuur aan te passen aan de huidige extreme weersomstandigheden. "Kleine staten zoals Saint Lucia moeten hun infrastructuur upgraden, een wegennet en bruggen ontwikkelen die in staat zijn extreem weer te doorstaan. De tijd is echter tegen ons", sprak Chastanet. "Er is geen beter voorbeeld dan wat er gebeurde in Haïti. Wisten we niet op voorhand dat Haïti in orkaangevoelig gebied ligt? Wisten we niet dat er een toename is van extreme stormen? Wat er vorig jaar gebeurde, daar is de wereld en iedereen van ons verantwoordelijk voor."

Op 4 oktober vorig jaar bereikte orkaan Matthew het zuidwesten van Haïti. Naast de hoge dodentol was de economische schade aan het land enorm. Hulporganisatie Care schat die op 1 miljard dollar. Haïti is een van de armste landen ter wereld en bovendien een van de meest kwetsbare voor natuurrampen.

De Verenigde Naties houden Matthew verantwoordelijk voor de grootste humanitaire crisis in Haïti sinds de verwoestende aardbeving zes jaar geleden. Haïti werd omzeggens in tweeën gesplitst aangezien de storm belangrijke verkeersaders vernietigde. Na de doortocht in Haïti, met meer dan 800 doden als gevolg, ging Matthew ook lelijk tekeer in Cuba en op de Bahama’s.

Ook Saint Lucia werd geraakt door Matthew. Het eilandje ondervond de grootste schade van alle naties van de Organisatie van Oostelijke Caraïbische Staten (OECS). Na de doortocht was er schade aan huizen, bedrijven en wegen. Door de overstromingen waren de wegen ook lange tijd geblokkeerd. De heropbouw van de bruggen met de financiële hulp van Japan, de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds is gepland voor begin 2018.

De ambassadeur van Japan in Saint Lucia, Mitsuhiko Okada, zei dat de samenwerking met de eilandstaat eveneens een programma inhoudt rond veiligheid en risicoreductie op rampen, en het duurzaam beheer van marien leven.

Bron : MO*,IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug