Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Saint Lucia: waar zijn de 20 miljoen dollar?

Datum : 24/08/2018
Land : Santa Lucia

Saint Lucia: waar zijn de 20 miljoen dollar?

De leider van de oppositie, dr. Ernest Hilaire, heeft de premier van deze Caribische eilandstaat, Allen Chastenet, om uitleg gevraagd over de besteding van ongeveer twintig miljoen dollar. Dit bedrag, opgehaald via een Citizenship by Investment Programme (CIP), zou dienen om de start van een nieuw luxehotelproject door Range Developments mogelijk te maken.

Dit Ritz Carlton project in Black Bay is inmiddels afgeblazen maar Hilaire (foto) vraagt zich af wat er met het ingelegde geld gebeurd is, geld dat afkomstig was van ongeveer 250 individuele CIP bijdragen. Op een persconferentie in de hoofdstad Castries riep hij premier Chastenet op om openheid van zaken te geven over het project en de afspraken met Range.

Projectontwikkelaar Range heeft haar activiteiten in Saint Lucia inmiddels gestaakt en is verhuisd naar het naburige Saint Kitts, en Hilaire is bang dat zijn land een grote schadeclaim boven het hoofd hangt die betaald zal moeten worden door de Luciaanse belastingbetaler omdat vóór 1 juli een bedrag van 20 miljoen Eastern Caribbean dollar (6,4 miljoen euro) aan Range terugbetaald had moeten worden voor reeds gemaakt kosten.

Volgens Hilaire sprak Chastenet zich in zijn verklaringen met betrekking tot het Ritz Carlton project voortdurend tegen. Zo zou de premier gezegd hebben er van uit te gaan dat hij het ingelegde geld kon gebruiken totdat het Openbaar Ministerie hem van het tegendeel zou overtuigen, maar tegelijkertijd dat hij toestemming had om het geld voor andere doeleinden aan te wenden.

Range Developments wilde geen commentaar geven, maar Hilaire herinnerde zijn publiek aan een ander schandaal uit Chastenet’s carrière: in diens tijd als minister van Toerisme (2006 – 2011) was hij betrokken bij een ander fiasco in Black Bay, dat het land toen omgerekend ruim 19 miljoen euro gekost had.

“Deze regering is een hopeloze mislukking. Elk project waar ze bij betrokken is, mislukt of wordt slecht beheerd. En elke keer zijn het de mensen van Saint Lucia die voor de kosten kunnen opdraaien”, aldus Hilaire. Hij beëindigde de persconferentie met een oproep aan de bevolking om de straat op te gaan en duidelijk te maken dat ze de huidige regering afwijst.

Bron : Caribbean News Now
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug