Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Salvador Allende gekozen tot icoon van Latijns Amerika

Datum : 12/05/2010

Salvador Allende gekozen tot icoon van Latijns Amerika

LATIJNS AMERIKA - Op 11 mei is bij een levendige verkiezing tijdens het Latin American Film Festival (LAFF) Salvador Allende gekozen tot ‘icoon van Latijns Amerika’. De verkiezing was georganiseerd door het LAFF en La Chispa naar aanleiding van het thema ‘200 jaar onafhankelijkheid van Latijns Amerika’. Allende was de socialistische president van Chili tot hij bij een militaire staatsgreep op 11 september 1973 werd vermoord. Hij bleef in de tweede ronde van de stemming de (eveneens vermoorde) Braziliaanse beschermer van de Amazone, Chico Mendes voor. De derde plaats ging naar stripfiguur Mafalda.
Een panel van deskundigen bestaande uit CEDLA-directeur Michiel Baud, schrijfster Carolina Trujillo, journalist Marcel Haenen en acteur/verteller Nilo Berrocal, verdedigde onder leiding van La Chispa-hoofdredacteur Maja Haanskorf elk twee kandidaten van de shortlist die uit een internetpeiling was samengesteld. Berrocal, zelf van Peruaanse afkomst, nam het op voor Allende. In een emotioneel betoog memoreerde hij hoe zijn vader na de dood van Allende een voetbalclub oprichtte die de naam ‘Salvador Allende’ droeg, waarvoor hijzelf nog speelde. Verder is Salvador Allende volgens Nilo Berrocal vooral een icoon van het onafhankelijk Latijns Amerika, omdat hij een symbool is tegen de dictaturen.
(La Chispa/Jeroen van Gerven)

 

Bookmark and Share


Terug