Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Salvadoraanse regering wil kusttoerisme ontwikkelen

Datum : 28/04/2013
Land : El Salvador

Salvadoraanse regering wil kusttoerisme ontwikkelen

De Salvadoraanse regering plant toeristische ontwikkeling langs de kust aan de Stille Oceaan. Ze krijgt daarvoor financiële steun uit de Verenigde Staten. De kustbewoners verzetten zich. De linkse regering van Mauricio Funes rekent op financiering van de Millennium Challenge Corporation (MCC), een agentschap van de Amerikaanse overheid. Dat besloot in 2011 El Salvador een tweede steunpakket van 277 miljoen dollar (213 miljoen euro) toe te kennen, met de bedoeling de kustzone te ontwikkelen. Eind dit jaar zou daarover de definitieve beslissing vallen. De Salvadoraanse regering kreeg al 62 investeringsprojecten binnen voor 450 miljoen dollar (345 miljoen euro). De MCC moet die nog goedkeuren. Bij de projecten zitten luxehotels en zelfs een regionale luchthaven. Bij de kustbewoners rijst hiertegen verzet. "De natuurlijke hulpbronnen die we al die tijd beschermd hebben, zullen daar zwaar nadeel van ondervinden", zegt Amílcar Cruz García van de organisatie Mangle in het zuidoostelijke departement Usulután. De Amerikaanse investeringen hebben goede zaken opgeleverd, zoals scholen, wegen en klinieken, "maar de private toeristische investeringen verontrusten ons", zegt Cruz García.

Mangle en andere organisaties zetten sinds het einde van de burgeroorlog in 1992 milieu- en sociale projecten op in het natuurreservaat aan de baai van Jiquilisco. Deze baai vormt samen met het estuarium van de Jaltepeque de belangrijkste groene corridor van het land, met een oppervlakte van de 112.454 hectare. Sinds 2005 is het beschermd gebied. De Unesco heeft de baai in 2007 uitgeroepen tot biosfeerreservaat.

De regering wil de jongeren in de regio klaarstomen voor de private investeringen die er aankomen en legt ondertussen basisinfrastructuur aan, zoals straten, drinkwater en elektriciteit. De zeven coöperaties in het gebied vrezen dat het toerisme het estuarium gaat vervuilen en zo een gevaar vormt voor de vissen die ze kweken. Minister van Toerisme José Napoleón Duarte maakt zich sterk dat er geen enkele project zal worden goedgekeurd dat niet aan de minimale milieunormen beantwoordt. 

Van 2007 tot 2012 kreeg El Salvador al eens een MCC-injectie van 460 miljoen dollar (354 miljoen euro), die in het noorden van het land werd geïnvesteerd. De MCC werd in 2004 door het Amerikaanse Congres opgericht om arme landen te helpen uit de armoede te geraken. Sindsdien is 8,4 miljard dollar (6,5 miljard euro) hulp gegeven.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug