Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Salvadoraanse studenten de boom in

Datum : 25/09/2020
Land : El Salvador

Salvadoraanse studenten de boom in

De schoolgebouwen zijn ook in El Salvador dicht vanwege de covid 19-pandemie, maar de lessen gaan door via internet. Toch gaan Matilde en Marlene Pimentel Álvarez elke morgen van huis om hun lessen te kunnen volgen.

Beladen met twee klapstoelen, een tafeltje en twee paraplu’s lopen ze de berg El Tigre op bij het stadje El Cantón, in het westen van het land, om het internetsignaal te kunnen ontvangen. Als het signaal ook bovenop de berg te zwak is om de lessen via hun mobiele telefoons te kunnen volgen, zoeken ze het nog hoger op en klimmen een olijfboom in.

Tijdens een van die boomlessen werden ze gezien door een passerende politieagent die hen vroeg wat ze aan het doen waren. Het antwoord van de zussen ontroerde hem en hij maakte een foto die hij op het internet plaatste. Al snel werd de foto wijd en zijd opgepikt.

Matilde (22) studeert op deze manier wiskunde en haar 19-jarige zuster statistiek. Ze zijn de eersten in hun gezin van tien kinderen die afstuderen en daarom doen ze alles wat nodig is om hun lessen te kunnen volgen. Volgens Marlene lijden veel studenten onder zwakke internetsignalen. “Als ze iets kunnen doen om dat te verbeteren, dit is het moment daarvoor” aldus de jongere Pimentel-zuster.

Als ze niet studeren, verkopen ze brood om het gezinsinkomen te ondersteunen dat grotendeels afhankelijk is van de verbouw van zoete maïs, bonen en pompoenen.

Volgens het kinderfonds van de Verenigde Naties, UNICEF, zijn er niet minder dan 463 miljoen kinderen wereldwijd die geen les meer krijgen sinds de pandemie uitbrak. Volgens een recent rapport van die organisatie zijn er zelfs anderhalf miljard kinderen die op een of andere manier getroffen zijn doordat lessen uitvielen, scholen sloten of om andere redenen. Velen van hen hebben geen mogelijkheden om lessen digitaal te volgen.

Volgens Henrietta Fore, directrice van UNICEF, is er zelfs sprake van een “wereldwijde noodtoestand op onderwijsgebied”, vanwege het grote aantal kinderen waarvan het onderwijs onderbroken is. De gevolgen daarvan zullen de komende decennia merkbaar zijn in de economie en maatschappij.

Begin augustus riepen de VN alle landen op om het heropenen van scholen prioriteit te geven zodra de verspreiding van het coronavirus onder controle is, anders dreigt een ramp voor deze generatie jongeren.

Bron : Latin American Post
Bookmark and Share


Terug