Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Salvadoraanse vrouw, gevangen gezet na miskraam, na 14 jaar vrij

Datum : 14/03/2018
Land : El Salvador

Salvadoraanse vrouw, gevangen gezet na miskraam, na 14 jaar vrij

In 2003 kreeg de toen 19-jarige Maira Véronica Figeroa Marroquín een miskraam. In El Salvador, een land met de meest strikte wetgeving op het gebied van abortus, is zoiets strafbaar en María werd beschuldigd van moord en tot dertig jaar gevangenschap veroordeeld. En zij niet alleen, tientallen andere vrouwen werd na een miskraam een proces aangedaan en ook zij belandden in de gevangenis. Binnen een maand is Maira Figeroa nu de tweede vrouw die is vrijgelaten nadat de Hoge Raad verklaarde haar straf buiten proporties en immoreel te vinden.

Het in New York gevestigde Centrum voor Reproductieve Rechten (Center for Reproductive Rights) zet zich al jaren in voor vrouwen als Maira Figeroa en voert sinds december 2014 samen met andere vrouwenorganisaties actie om deze vrouwen vrij te krijgen. Nancy Northup, voorzitter en directeur van de Center for Reproductive Rights, verklaart heel blij te zijn met de vrijlating van Maira Figeroa, maar blijft kritisch: “Terwijl we vandaag de vrijlating van Maira vieren, beschuldigen we de regering van El Salvador voor het niet erkennen van gemaakte fouten in de procesgang en voor het blijven ontkennen van de onschuld van Maira. Het is onvoorstelbaar dat Maira bijna vijftien jaar in de gevangenis heeft doorgebracht als gevolg van een complicatie tijdens haar zwangerschap. Hoewel ze nu is vrijgelaten, is haar veroordeling niet ongedaan gemaakt en blijft ze schuldig in de ogen van de Salvadoraanse wet. Maira is een van meer dan vijfentwintig vrouwen die onschuldig vastzitten na complicaties tijdens de zwangerschap. De afgelopen twintig jaar heeft El Salvador abortus onder alle omstandigheden, ook als het leven van de moeder in gevaar is, strafbaar gesteld, met hoge straffen voor zowel de vrouwen als artsen die hulp bieden.”

Op Internationale Vrouwendag protesteerden vorige week drieduizend vrouwen in de Salvadoraanse hoofdstad San Salvador. Zij eisten een einde aan de wrede abortuswetten en riepen op tot bescherming van hun mensenrechten. El Salvador heeft de mogelijkheid om de abortuswetten te hervormen. Er liggen al sinds 2016 twee moties te wachten op behandeling in het Congres. Als deze moties worden aangenomen is abortus niet langer strafbaar wanneer het leven van de moeder in gevaar is of wanneer de zwangerschap het gevolg is van verkrachting. Samen met de lokale organisatie Agrupación Ciudadana (Burgergroep) blijft de Center for Reproductive Rights actie voeren voor de vrouwen die nog gevangen zitten, en voor hervorming van de abortus wetgeving.

Bron : The Guardian, website Center for Reproductive Rights
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug