Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Salvadoraanse wapenstilstand is mislukt'

Datum : 27/05/2014
Land : El Salvador

'Salvadoraanse wapenstilstand is mislukt'

De afscheid nemende president Mauricio Funes, van El Salvador, erkent dat de wapenstilstand tussen de criminele gangs in het land is mislukt. De wapenstilstand was onderdeel van het veiligheidsbeleid van Funes’ regering en zorgde ervoor dat in de laatste twee jaar het aantal moorden met de helft is afgenomen. Funes is bijna aan het eind van zijn vijf jarige termijn.

Funes liet eind april weten dat de M18 gang de wapenstilstand wilde verbreken. “De wapenstilstand heeft gefaald en niet alleen door degenen die het akkoord hebben gesloten. De publieke opinie keerde zich tegen het akkoord,” zei Funes in een televisie interview. “Daarbij wil ik wel zeggen dat ik vind dat de wapenstilstand niet de enige optie is om geweld tegen te gaan. Vandaag de dag hebben we een gemiddelde van veertien moorden per dag doordat er georganiseerde misdaad bestaat met duidelijke politieke idealen en motivatie. Die criminelen willen dat het land als een falende staat gezien wordt.”

De wapenstilstand tussen de M18 gang en de Mara Salvatrucha gang in 2012 ontving veel kritiek. Funes zei dat hij het spijtig vind dat het aantal moorden weer aan het stijgen is, maar dat het oneerlijk is om het hele veiligheidsbeleid van zijn regering daarop af te rekenen. “Het moet niet vergeten worden dat we de laatste 22 maanden het aantal moorden voor de helft hebben zien dalen. Het gemiddelde aantal moorden lag in deze periode tussen de vier en vijf per dag,” aldus Funes. 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug