Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Samenspanning bouwbedrijven Peru en Odebrecht

Datum : 07/12/2017
Land : Peru

Samenspanning bouwbedrijven Peru en Odebrecht

Vier voormalige en huidige leidinggevenden van Peruaanse bouwbedrijven zijn vastgezet in afwachting van het proces wegens beschuldiging van samenzwering met de Braziliaanse bouwer Odebrecht om een voormalige president om te kopen.

Rechter Richard Concepcion gaf opdracht tot voorarrest van de vier -die de beschuldiging ontkennen – om te voorkomen dat ze op de vlucht slaan.  Deze beslissing was de eerste keer dat leidinggevenden van grote Peruaanse bedrijven in het 'Wasstraat'-schandaal gevangenzitten, het grootste corruptieschandaal ooit in Brazilië dat tentakels heeft in andere Latijns-Amerikaanse landen.

Odebrecht heeft toegegeven locale bestuurders in twaalf landen te hebben omgekocht in ruil voor contracten voor openbare werken gedurende een decennium. Het bedrijf heeft beloofd details openbaar te maken.

Aanklager Hamilton Castro beschuldigde Jose Alejandro Grana en Hernando Alejandro Grana, die ooit aan het hoofd stond van Peru’s grootste constructiegroep Grana y Montero, en  Fernando Gonzalo en Jose Fernando Castillo, die voor twee particuliere bouwers werkten ervan om 15 miljoen USD te hebben verstrekt van de 20 miljoen USD die Odebrecht betaalde.

Het geld werd betaald aan ex-president Alejandro Toledo in ruil voor contracten voor de aanleg van snelwegen; de bedrijven waren samen partners. Het geld stond vermomd in bedrijfsboeken als de kosten van "extra risico's", gedekt door Odebrecht, aldus Castro tijdens een rechtszitting.

Grana y Montero en de twee particuliere bedrijven - JJC Contratistas Generales en Ingenieros Civiles y Contratistas Generales – weigerden commentaar. Eerder hebben de bedrijven ontkend iets af te weten van de omkoopsommen van Odebrecht.

De corruptiezaak heeft de Peruaanse bouwsector wakker geschud, terwijl de regering zich voorbereidt om bijna 8 miljard US dollar aan contracten toe te kennen voor de wederopbouw van infrastructuur en woningen die zijn verwoest door overstromingen.

President Pedro Pablo Kuczynski, die deel uitmaakte van de regering van Toledo toen de contracten warden toegekend, heeft gezegd niets te weten van de vermeende omkoping van Toledo.

Toledo, tegen wie in februari een bevel tot voorlopige hechtenis is uitgevaardigd, heeft ontkend steekpenningen van Odebrecht te hebben aangenomen.

Peru wil zijn uitlevering uit de Verenigde Staten. Een tweede voormalig president, Ollanta Humala, zit sinds juli in voorlopige hechtenis en ontkent beschuldigingen dat hij illegale gelden heeft aangepakt van Odebrecht.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug