Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Samenwonen en Monsantowet in Chili

Datum : 07/01/2014
Land : Chili

Samenwonen en Monsantowet in Chili

Vandaag zal een drukke dag zijn voor de Chileense Senaat op de eerste parlementaire zitting van 2014. Er zijn twee onderwerpen waarover gestemd moet worden: De Acuerdo de Vida en Pareja (AVP) wet - over het recht van samenwonen voor homo's en hetero's -  en over de 'Monsantowet' - een wet die toestemming geeft voor de privatisering van zaden. 

De AVP-wet werd al lang in de Senaat uitgesteld. De rechtse coalitie van politieke partijen is het er niet mee eens om rechten voor samenwonende homo's goed te keuren. In een verklaring herinnerde MOVILH, de Chileense instelling die de rechten van lesbiennes, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders verdedigt, dat het initiatief vandaag zal worden besproken, omdat de rechtervleugel in eerste instantie op 18 december de stemming heeft voorkomen.  

De 'Monsantowet' wordt sterk bekritiseerd door verschillende milieuorganisaties en kleine boeren, omdat het de mogelijkheid geeft om "zaden te privatiseren" en het monopolie van zaden geeft aan enkele bedrijven. Het Monsantoproject werd in het Congres, onder de regering van Michelle Bachelet, in 2009 ingediend.

Afgelopen december kondigde de toen nog presidentskandidaat Michelle Bachelet aan dat ze een “herziening van de wet” zou doen, als ze werd gekozen tot president. “Er is duidelijk bewijs dat er elementen zijn die de gezondheid kunnen schaden en die van invloed kunnen zijn op de traditionele zaden." 

Bron : Radio Cooperativa
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug