Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Santos en Trump eens over "versterking" van de samenwerking tussen Colombia en VS

Datum : 14/11/2016
Land : Colombia

Santos en Trump eens over "versterking" van de samenwerking tussen Colombia en VS

De president van Colombia, Juan Manuel Santos, was de eerste Zuid-Amerikaanse regeringsleider die Donald Trump heeft gebeld om hem te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning in de Verenigde Staten. De twee hadden vrijdag een gesprek van vijf minuten, op initiatief van de Colombiaanse leider, en kwamen overeen de “speciale en strategische relatie tussen Colombia en de VS te versterken”, zoals Santos meldde op Twitter. 

Santos had altijd een voorkeur voor de kandidatuur van de Democratische kandidaat Hillary Clinton. “Wij zijn persoonlijke vrienden, zij en haar man zijn mijn regering en die van mijn voorgangers tot steun geweest. Ik heb niets dan lof voor hen. Trump ken ik niet, maar ik kan wel stellen dat zijn politieke opvattingen niet de onze zijn”, verzekerde de Colombiaanse president in een recent interview met El País.

Vanaf het moment dat hij dinsdag de presidentsverkiezingen won, heeft Trump gesproken met meer dan tien buitenlandse leiders, waaronder de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. Tijdens zijn verkiezingscampagne heeft hij Latijns Amerika nauwelijks genoemd, afgezien van zijn fixatie op Mexico. De Republikein beloofde een grensmuur te bouwen tussen de VS en Mexico om de illegale immigratie te verminderen, en hogere heffingen in te stellen voor bepaalde producten uit het buurland om de verplaatsing van bedrijven uit de VS tegen te gaan. 

De overwinning van Trump heeft voor nog meer onzekerheid rondom het vredesakkoord gezorgd. De VS waren de belangrijkste internationale bondgenoot van de regering van president Santos tijdens de vier jaar durende vredesbesprekingen met de guerrillagroep FARC.  De VS hadden een speciale afgevaardigde voor het vredesproces, Bernie Aronson, die doorslaggevend was bij het op gang brengen van de bespreking van de meest gevoelige thema’s zoals dat van de uitleveringen. Inmiddels hebben de FARC en de regering van Colombia een herzien akkoord gesloten. 

De uitgaande president, Barack Obama, had toegezegd mee te werken aan een soort van tweede Plan Colombia. Obama had het voornemen om het Congres een eerste bijdrage van zo’n 450 miljoen dollar te laten goedkeuren voor de begroting van volgend jaar. Met Trump in het Witte Huis en de handhaving van de Republikeinse meerderheid in beide kamers van het Congres, is deze hulp nu onzeker geworden. 

 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug