Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Santos geeft toe dat veiligheidssituatie Colombia is verslechterd

Datum : 20/06/2011
Land : Colombia

Santos geeft toe dat veiligheidssituatie Colombia is verslechterd

De Colombiaanse president, Juan Manuel Santos, heeft in een interview voor de Colombiaanse televisie toegegeven dat de veiligheidssituatie in zijn land is verslechterd sinds zijn verkiezingswinst, exact een jaar geleden. Santos gaf onder meer toe dat het aantal ontvoeringen en aanslagen door de FARC is gestegen. Wel benadrukte hij dat het aantal moorden in de eerste helft van 2011 met tien procent is gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2010.

“De strijd tegen de drugssmokkel is erg succesvol. De hoeveelheid land dat gebruikt wordt voor verbouwing vermindert, en het aantal onderscheppingen van transporten neemt toe”, aldus Santos. Verder beweerde de president dat de toename van aanvallen van de FARC komt doordat de guerrillabeweging onder druk staat en wanhopig wordt. De FARC zou alleen nog in staat zijn om zogenaamde hit-and-run acties uit te voeren waarbij ze passeren op een motor en bijvoorbeeld een granaat gooien. Daarna kunnen ze snel wegkomen. Volgens Santos komt dit omdat het leger gebieden in is gegaan waar de FARC altijd heer en meester was.

Het veiligheidsbeleid van de regering staat de laatste tijd onder zware druk, vooral vanuit de hoek van voormalig president Álvaro Uribe. Zij wijzen erop dat de FARC de laatste tijd in het zuiden van het land veel spectaculaire aanvallen heeft uitgevoerd, terwijl in het noorden zogenaamde neo-paramilitairen onderling vechten, waarbij al veel doden zijn gevallen.

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share


Terug