Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Santos herkozen als president van Colombia

Datum : 16/06/2014
Land : Colombia

Santos herkozen als president van Colombia

Zittend president Juan Manuel Santos won de tweede ronde van de verkiezingen afgelopen zondag met ruim 5 procent van de hard-line oppositiekandidaat Oscar Ivan Zuluaga. Volgens de nationale kiesraad won Santos met 50,92 procent van de stemmen. 

Anders dan tijdens de eerste ronde van de verkiezingen op 28 mei, waarin Zuluaga met 3.5 punten leidde, won Santos deze keer in hoofdstad Bogotá, met het grootste aantal kiezers. Santos haalde ook de overwinning in regio’s die het meest te lijden hebben gehad van de guerrilla, zoals de departementen  Putumayo, Nariño, Cauca en Norte de Santander. 

Zuluaga kreeg 45.03 procent van de stemmen en won in de meeste koffieregio’s, waaronder het departement Antioquia, dat aanhanger is van ex-president Uribe. Hij won ook in de Llanos in het oosten. De partij van ex-president Uribe steunde de kandidatuur van Zuluaga en Uribe voerde stevig campagne voor hem. 

In zijn champagne benadrukte Santos sterk de lopende vredesonderhandelingen tussen de regering en de guerrillagroep FARC die in de Cubaanse hoofdstad Havana worden gevoerd. Zijn campagneleuzen in de tweede ronde luidden: “Met vrede kunnen we meer doen” en “We hebben veel bereikt, maar er is nog veel te doen”.  Hij legde zo de nadruk op wat er onder zijn regerig is bereikt en hij deed beloftes voor een tweede termijn. 

Volgens het ministerie van Binnelandse Zaken waren dit “de rustigste en veiligste verkiezingen in de recente geschiedenis van het land.”  Het ministerie gaf aan dat in de tweede ronde 53 procent van de kiezers niet heeft gestemd, tegen 60 procent in de eerste ronde. Dat betekent dat tijdens de tweede ronde ruim twee miljoen meer kiezers hun stem hebben uitgebracht. 

Santos beschuldigde  Zuluaga tijdens debatten ervan “een oorlog zonder einde te willen”, terwijl hij zijn betrokkenheid bij het vredesproves benadrukte. De Colombiaanse regering heeft onlangs ook aangekondigd een formeel vredesproces te starten met de tweede grootste rebellengroep in het land, het ELN. 

In de eerste ronde van de verkiezingen haalde Zuluaga 29.25 procent van de stemmen en Santos 25.69 procent. Omdat geen van de kandidaten meer dan 50 procent behaalde, was er volgens de wet een tweede ronde nodig. 
Santos kreeg nu steun van een breed spectrum aan Colombiaanse politici, van uiterst links tot uiterst rechts. Als reden gaven de meesten op zijn betrokkenheid bij het vredesproces.

Tijdens de verkieizngen van 2010 genoot Santos nog de stilzwijgende steun van zijn voorganger Uribe, maar hij brak al snel met Uribe na de relaties met buurlanden Venezuela en Ecuador te hebben aangehaald.  Uribe begon in januari 2013 zijn eigen partij, de Democratische Centrum Partij, die Zuluaga als presidentskandidaat voor de verkieizngen in 2014 aanwees. 

 

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug