Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Saoedi-Arabië wil investeringen in Cuba uitbreiden

Datum : 03/04/2018
Land : Cuba

Saoedi-Arabië wil investeringen in Cuba uitbreiden

Cuba en Saoedi-Arabië willen hun bilaterale banden versterken en Saoedische investeringen in Cuba uitbreiden. Dit  verklaarden de twee landen tijdens het eerste officiële bezoek aan Cuba door de hoofddiplomaat van het Arabisch Koninkrijk, Adel al-Jubeir.

Tijdens de ontmoeting met al-Jubeir zei de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez de “goede en rechtvaardige zaak van de Arabische volkeren” te steunen, “in het bijzonder de Palestijnse”. Ook wenste hij vrede en welvaart in het Midden-Oosten. Al-Jubeir benadrukte dat  beide landen respect zullen hebben voor de soevereiniteit en het beginsel van niet-inmenging in de interne aangelegen van landen. Ook stelde hij de houding van Cuba met betrekking tot de Palestijnse zaak op prijs.

Het bezoek van al-Jubeir komt elf maanden nadat de Cubaanse vicepresident Miguel Díaz-Canel en de minister van Economische Zaken Ricardo Cabrisas de Saoedische stad Jeddah bezochten. Ze uitten toen de wens om de banden tussen beide landen te versterken, met name door economische samenwerking.

Op economisch gebied hebben Cuba en het Saoedische Ontwikkelingsfonds de afgelopen jaren twee overeenkomsten gesloten: een van vijftig miljoen dollar om Saudische producten naar het eiland te exporteren, een andere van 29 miljoen dollar voor de waterinfrastructuur van het eiland. Ook werd er voor 26 miljoen dollar geïnvesteerd in sociale projecten.

Tot dusverre is onduidelijk of Saoedi-Arabië olie zal leveren aan Cuba. Het eiland zoekt alternatieve aardoliebronnen vanwege de vermindering van de Venezolaanse olie-export.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug