Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Satelliet voor verbetering weersverwachtingen

Datum : 25/08/2018
Land : Frans Guyana

Satelliet voor verbetering weersverwachtingen

De European Space Agency (ESA) heeft woensdag de Aeolus-satelliet gelanceerd vanaf het Centre Spatial Guyanais in Frans Guyana. De data die de Aeolus gaat verzamelen, zullen onder meer bijdragen aan de verbetering van weersverwachtingen.

De Aeolus is met een Vega-raket afgeschoten om 23:20 uur Nederlandse tijd. De satelliet zal op 320 kilometer hoogte in een baan om de aarde gaan bewegen. Aan het begin van de nacht verwacht ESA de eerste signalen van de satelliet te gaan ontvangen, via een schotelantenne in Australië. 

De satelliet zal meten hoe windsnelheden en windrichtingen veranderen op verschillende hoogtes. De data kunnen zo laag als tot op het aardoppervlak verzameld worden. Deze informatie is bruikbaar voor onderzoek naar klimaatsverandering of de werking van de atmosfeer. Ook kunnen de data van de Aeolus gebruikt worden om weersvoorspellingen te verbeteren. Extreem weer zoals cyclonen kunnen ook beter voorspeld worden met deze data.

Aan boord van de satelliet bevindt zich een zogenaamde 'LIDAR'. Dit is een apparaat vergelijkbaar met een radar. Echter, waar een radar metingen doet door radiogolven uit te zenden en weer op te vangen, doet een LIDAR dat met laserlicht. Volgens ESA is dit een van de meest gevoelige instrumenten die ooit in een baan om de aarde zijn gebracht. Deze specifieke LIDAR heet Aladin.

Het Nederlandse KNMI is nauw betrokken bij de Aeolus-missie. Het instituut heeft geholpen met het ontwikkelen van de satelliet en zal ook meewerken aan het verwerken van de opgehaalde gegevens. Meteorologen over de hele wereld kunnen deze data gebruiken om hun weersverwachtingen te verscherpen.

Bron : ESA, ANP
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug