Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Schadevergoeding voor president van Ecuador naar milieuproject

Datum : 24/07/2011
Land : Ecuador

Schadevergoeding voor president van Ecuador naar milieuproject

President Correa zal de schadevergoeding van 40 miljoen dollar die de krant El Universo hem verschuldigd is inzetten voor een milieuproject van de regering. Naar eigen zeggen zal hij “elke cent” doneren aan een project genaamd Yasuni-ITT , een plan van de overheid om geld van international donateurs in te zamelen, in ruil voor het afzien van oliewinning in het regenwoud. 

Onlangs won hij de rechtszaak tegen de krant, vanwege een artikel dat zij publiceerden waarin werd getwijfeld over de legitimiteit van een bevrijdingsactie door het leger vorig jaar oktober. Correa werd toen tijdens een gewelddadige politiestaking gedurende twaalf uur in een ziekenhuis vastgehouden door zijn eigen politiemacht, die hem bespoot met traangas. Het leger bestormde het ziekenhuis en bevrijdde President, die deze gebeurtenis beschouwt als een poging tot een staatsgreep. Er kwamen tevens enkele onschuldige burgers om het leven.

In het artikel van El Universo werd Correa een dictator genoemd, wat de president niet accepteerde. De rechtbank van Guayaquil legde de schrijver van het artikel en de drie eigenaren van de krant ook een gevangenisstraf op. Alle veroordeelden gaan in hoger beroep. De zaak heeft veel protest in het land veroorzaakt onder mensen die streven naar  vrijheid van meningsuiting.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug