Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Schandaal in Mexico wegens ontslag van journalist

Datum : 17/03/2015
Land : Mexico

Schandaal in Mexico wegens ontslag van journalist

Carmen Aristegui, een van de bekendste journalisten in Mexico, die vorig jaar een groot schandaal naar buiten bracht rond president Enrique Peña Nieto, is onverwacht ontslagen door haar werkgever. Het omstreden ontslag van Aristegui is volgens veel Mexicanen een klap voor de persvrijheid in het land.

Aristegui was verwikkeld in een hoogoplopend conflict met haar werkgever MVS Radio over Mexicoleaks, een nieuwe website voor onderzoeksjournalistiek. Volgens MVS deden twee journalisten uit het team van Aristegui het voorkomen alsof het radiostation de website steunde.

Nadat het tweetal werd ontslagen, eiste de presentatrice dat dit snel zou worden teruggedraaid. “In plaats van ze te ontslaan, moeten we ze prijzen geven”, zei Aristegui in haar goed beluisterde ochtendprogramma over de twee onderzoeksjournalisten. 

MVS weigerde echter waarna Aristegui zelf werd ontslagen. “We kunnen geen ultimatums accepteren”, aldus MVS. Sommige Mexicanen zeggen dat het Aristegui haar eigen schuld was. Anderen wijzen op de weinig kritische en volgzame houding van de media richting de regering. 

Aristegui en haar team onthulden vorig jaar dat Nieto's vrouw, Angelica Rivera, op het punt stond een luxe huis te kopen van een bedrijf. Dit bedrijf had eerder grote overheidscontracten in de wacht gesleept. Later kwam naar buiten dat ook de president en zijn minister van Financiën huizen hadden gekocht van ondernemingen die eerder miljoenenopdrachten hadden gekregen van de regering.

Deze onthullingen beschadigden Nieto's reputatie. De website Mexicoleaks moed Mexicanen aan om met nog meer tips te komen over corruptie bij de overheid.

 

Bron : BBC, NRC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug