Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Schandaal Petrobras levert 139 kunstwerken op

Datum : 24/03/2015
Land : Brazilië

Schandaal Petrobras levert 139 kunstwerken op

Een Braziliaans museum heeft 139 kunstwerken, waaronder een schilderij van de Spaanse schilder Joan Miró, ontvangen uit handen van de politie. De kunstwerken zijn in beslag genomen door de politie bij de arrestatie van een aantal verdachten bij het corruptieschandaal rondom het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras. Ook werken van de Braziliaanse kunstenaars Djanira en Heitor dos Prazeres zijn in beslag genomen en afgegeven bij het Oscar Niemeyer Museum in Curitiba.

Volgens lokale media is het merendeel van de kunstwerken afkomstig uit het huis van voormalig Directeur van Diensten van Petrobras Renato Duque. Duque is maandag gearresteerd nadat hij in verband was gebracht met een corruptienetwerk dat Petrobras meer dan 3,8 miljard dollar heeft gekost.

Vierenzestig werken waren al afgegeven bij het museum, waaronder werken van Salvador Dali en Vik Muniz. Na een quarantaineperiode waarin de staat van de werken zal worden onderzocht, zullen de werken tentoongesteld worden aan het publiek, gaven woordvoerders van het museum aan.

Volgens aanklagers heeft Petrobras over een tijdsbestek van tien jaar tegen te hoge prijzen verschillende contracten gegeven aan de grootste bouwbedrijven van Brazilië. Dit heeft een stroom aan zwart geld gegenereerd die gebruikt werd om medewerkers van het staatsbedrijf en politici om te kopen. Bijna vijftig politici, waaronder veel leden van de Arbeiderspartij (PT) van zittende president Dilma Rousseff en politieke bondgenoten van de president in het congres, worden ervan verdacht betrokken te zijn bij het corruptieschandaal.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug