Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Scheiding presidentieel paar Guatemala voorlopig van de baan

Datum : 04/04/2011
Land : Guatemala

Scheiding presidentieel paar Guatemala voorlopig van de baan

De vrouw van de president van Guatemala, Sandra Torres, maakte eerder bekend te willen scheiden van haar man, zodat ze mee kon doen aan de presidentsverkiezingen. Volgens de grondwet van Guatemala mogen naaste verwanten van de president niet meedoen aan de verkiezingen. De voorgenomen scheiding leidde tot veel protest vanuit verschillende hoeken.

De belangrijkste tegenstander in de verkiezing, Otto Perez Molina, noemde het verkiezingsfraude. Ook vanuit de oppositiepatijen en de katholieke kerk komen er bezwaren. Een groep studenten heeft een petitie ingediend om te voorkomen dat de grondwet op deze manier omzeild kan worden. Op dit moment wordt er nader onderzoek gedaan naar deze petitie en wat ermee gedaan zal worden. De rechter heeft de scheidingsprocedure in de wacht gezet, totdat er uitsluitsel is over de petitie.

Ondertussen heeft zelfs de rechter in de zaak een telefonische bedreiging gekregen. Een man die zei te behoren tot een groep van verdedigers van de grondwet, zei dat als zij de scheiding mogelijk maakte een familielid van de rechter geëxecuteerd zou worden.

Sandra Torres is de derde vrouw van president Colom, en is al eerder gescheiden. Ze heeft een prominente rol gespeeld tijdens zijn presidentschap, waarbij ze zich vooral richtte op armoedebestrijding.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug