Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Scheuring in familie Fujimori in Peru

Datum : 01/02/2018
Land : Peru

Scheuring in familie Fujimori in Peru

Het Peruaanse parlementslid Kenji Fujimori, de zoon van voormalig president Alberto Fujimori, is door zijn zus Keiko uit de oppositiepartij Fuerza Popular (Volks Macht) gezet.

Keiko Fujimori, die de partij leidt, en Kenji kwamen met elkaar in botsing over de impeachmentprocedure die loopt tegen huidig president Pedro Pablo Kuczynski. Kenji Fujimori verbrak de eensgezindheid van de partij door tegen de impeachment te stemmen. Zijn stem was van doorslaggevend belang; Kuczynski heeft de impeachment overleefd.

Een paar dagen nadat Kenji Fujimori zijn stem had uitgebracht, verleende Kuczynski gratie aan Alberto Fujimori, iets waarvan hij altijd had gezegd het nooit te zullen doen. Dit leidde tot speculaties dat Kuczynski en Kenji Fujimori een deal hadden gesloten: gratie voor Alberto in tuil voor de stem van Kenji.

President Kuczynski ontkent dat hij een deal heeft gesloten en zegt dat hij tot gratie heeft besloten op medische gronden. Alberto Fujimori was toen net van de gevangenis waar hij een 25-jarige straf uitzit wegens mensenrechtenschendingen overgebracht naar een ziekenhuis. Na zijn gratie is hij ontslagen uit het ziekenhuis.

De gratie heeft de Peruanen verdeeld; duizenden zijn uit protest de straat opgegaan, terwijl anderen hem prijzen voor het verslaan van de Maoïstische rebellen, Lichtend Pad, tussen 1990 en 2000, toen hij president was. De huidige ministers van Cultuur en Defensie zijn wegens de gratie afgetreden.

Alberto Fujimori werd veroordeeld voor de moord op 25 personen in de wijken Barios Altos en La Cantuta en voor de ontvoering van een journalist en een ondernemer in 1992. De familie van de slachtoffers vragen het Hooggerechtshof aan de Peruaanse staat te vragen de gratie te annuleren.  

De meeste bitterheid voltrekt zich binnen de familie Fujimori. Kenji die de vrijlating van zijn vader voorop stelde tegenover Keiko die haar eigen politieke ambities voorop stelt.

 

Bron : Nodal, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug