Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Schietpartij op school in Rio de Janeiro

Datum : 08/04/2011
Land : Brazilië

Schietpartij op school in Rio de Janeiro

Op een school in Rio de Janeiro heeft een 23-jarige man twaalf kinderen doodgeschoten. Daarnaast raakten ongeveer achttien kinderen en volwassenen gewond. Presidente Dilma Rousseff huilde in haar publieke reactie op het drama. Ze gaf aan dat dit "niet in de aard van het Braziliaanse volk ligt". De gouverneur van Rio de Janeiro noemde de dader een "psychopaat".

De dader is geïdentificeerd als Wellington Menezes de Oliveira, die zelf op de betreffende school heeft gezeten. Hij kwam binnen onder het excuus dat hij een lezing moest geven. Vervolgens ging hij een klaslokaal in en begon met schieten. De man had twee gestolen revolvers bij zich en voldoende munitie. Toen de politie hem in zijn been schoot, pleegde hij zelfmoord. Waarom hij de schietpartij veroorzaakte moet nog worden onderzocht. 

De twaalf omgekomen leerlingen waren tussen de negen en veertien jaar. Twee gewonde jongens van de school wisten naar buiten te komen en de politie te waarschuwen. Deze traden meteen daadkrachtig op door de man in zijn been te schieten. De burgemeester prees de agenten als "helden". Hij geeft aan er zeker van te zijn dat de man, die nog veel meer kogels bij zich had, anders meer slachtoffers gemaakt zou hebben.

De school lag in een arm gedeelte van Rio de Janeiro, waar leerlingen regelmatig klassen moeten verlaten door problemen in nabij gelegen sloppenwijken. Dit is echter de eerste keer dat een school zelf het doelwit was. Ouders van slachtoffers hebben geschokt gereageerd en geven aan dat voortaan op alle scholen politie aanwezig zou moeten zijn.
 

Bron : BBC/de Standaard/Folha de São Paulo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug